nieuws

Prijs cacao stijgt flink

Nieuws

DOETINCHEM – De kans is groot dat binnenkort meer moet worden betaald voor chocolade omdat de cacaoprijs profiteert van dreigende tekorten. Vorige week vrijdag steeg de prijs van cacaofutures ruim 4 procent tot 101 dollar per ton in New York, de grootste klim in een maand.

Prijs cacao stijgt flink

DOETINCHEM – De kans is groot dat binnenkort meer moet worden betaald voor chocolade omdat de cacaoprijs profiteert van dreigende tekorten. Vorige week vrijdag steeg de prijs van cacaofutures ruim 4 procent tot 101 dollar per ton in New York, de grootste klim in een maand.

Daarmee maakt de grondstof voor chocoladeproducten een deel van het verlies eerder dit jaar goed. De volumes voor cacaocontracten liggen veel hoger dan gemiddeld. In 2008 steeg de cacaoprijs al met 31 procent, in tegenstelling tot de meeste andere grondstoffen. De markt verwacht slechte cacao-oogsten in Ivoorkust en Ghana, de belangrijkste producenten van de landbouwgrondstof. Sinds het oogstseizoen op 1 oktober begon, is de aanvoer in de Ivoriaanse havens met 30 à 40 procent gekelderd. Een groot deel van de oogst in Ivoorkust en Ghana wordt bedreigd door miljoenen rupsen. De vraag naar cacao wordt amper getroffen door de economische crisis. Mensen blijven evenveel chocoladen eten, en ook de vraag vanuit de voedingsindustrie blijft overeind. Dat resulteert in een forse daling van de voorraden. In sommige landen dreigen tekorten, wat de prijs nog hoger kan sturen.   

 

Reageer op dit artikel