nieuws

Jos Rood strijdt tegen de overheid

Nieuws

ALKMAAR – Jos Rood, eigenaar van de gelijknamige bakkerij uit Alkmaar is in flinke juridische gevechten verwikkeld met de overheid. Een zaak komt zelfs voor bij de Hoge Raad.

Jos Rood strijdt tegen de overheid

ALKMAAR – Jos Rood, eigenaar van de gelijknamige bakkerij uit Alkmaar is in flinke juridische gevechten verwikkeld met de overheid. Een zaak komt zelfs voor bij de Hoge Raad.

Het gaat hier om een affaire met een vermeend illegale werknemer. In 2005 kreeg Jos Rood een boete opgelegd van 8000 euro, omdat hij volgens de Arbeidsinspectie een illegale werkneemster in dienst had in 2005. Rood: ‘Het gaat hier om een stagiaire uit Indonesië die via het Horizon College bij mij stage liep. Ik heb haar netjes gemeld en alle papieren ingevuld. Ik snap het niet meer. Maar door alle advocaatkosten is de boete inmiddels opgelopen tot 26000 euro.’Hoewel diverse rechters Rood in het ongelijk hebben gesteld, geeft de Alkmaarse ondernemer niet op. De zaak komt binnenkort voor bij de Hoge Raad, aldus de ondernemer. Een datum is nog niet bekend.

Oliebollenkraam
Naast deze slepende procedure is Rood verwikkeld in een juridische strijd met de gemeente Heerhugowaard om zijn oliebollenkraam. Rood is eind december een dwangsom van 10.000 euro opgelegd,  omdat hij oliebollen bakt in een kraam die te dicht op de winkels staat.

Razend
De bakker is razend over wat hij de ‘bemoei- en regelzucht’ noemt van de gemeente. ‘Ik voldoe aan alle normen. Ik bak niet met gas, maar elektrisch. Er ligt een branddeken. Er is een deksel om meteen het vuur te doven. Er staat een brandblusser. Bovendien vindt mijn buurman het prima dat ik daar sta.’  De regels van de gemeente gelden volgens Rood voor losse kramen. ‘Ik heb de kraam daarom aan mijn winkel vastgeschroefd. Daar is hij nu ‘aard- en nagelvast’, zoals dat juridisch heet, aan verbonden. Het is nu een ‘oliebollenserre’ en daar gelden andere bepalingen voor.’

  
 

Reageer op dit artikel