nieuws

‘Extra foliumzuur in brood voorlopig geen goed idee

Nieuws

WAGENINGEN – Het toevoegen van foliumzuur aan brood of andere voedingsmiddelen is voorlopig geen goed idee. Dat vindt promovendus Renate Winkels. Het is namelijk nog helemaal niet bekend hoe extra foliumzuur in het lichaam precies werkt.

‘Extra foliumzuur in brood voorlopig geen goed idee

WAGENINGEN – Het toevoegen van foliumzuur aan brood of andere voedingsmiddelen is voorlopig geen goed idee. Dat vindt promovendus Renate Winkels. Het is namelijk nog helemaal niet bekend hoe extra foliumzuur in het lichaam precies werkt.

Voldoende foliumzuur beschermt mogelijk tegen dikke darmkanker, maar zou ook bestaande tumoren sneller kunnen laten groeien, stelt Winkels op Gezondheid.blog.nl. Zolang hier geen duidelijkheid over is, is foliumzuurverrijking geen goede optie, vindt Winkels. Zij is gisteren op dit onderzoek aan Wageningen Universiteit gepromoveerd. Centrale vraag in haar proefschrift was of de Nederlandse voeding voldoende foliumzuur bevat om aan de aanbevelingen te voldoen, of dat het nodig is om extra foliumzuur toe te voegen aan ons voedsel. Volgens Winkels bevat de voeding van 25% van de Nederlandse vrouwen en van 50% van de Nederlandse mannen te weinig foliumzuur om aan de aanbevelingen te voldoen.

Het is echter niet duidelijk of er hierdoor veel mensen bloedarmoede hebben en of het nodig is om de foliumzuurvoorziening van de Nederlandse bevolking te verbeteren.Want extra foliumzuur kan soms goed zijn – bijvoorbeeld om te voorkomen dat zwangere vrouwen een kindje met een open ruggetje krijgen – maar kan ook schadelijke effecten hebben. Tot duidelijk is wat de exacte gevolgen zijn, kan maar beter even gewacht worden met het verrijken van voedingsmiddelen, aldus Winkels.

Zie ook:

Foliumzuur ook goed voor sperma

Wageningse hoogleraar bezorgd over toevoegen foliumzuur aan brood

 

Reageer op dit artikel