nieuws

Stinkbom als wapen tegen overval

Nieuws

AMSTERDAM – Een nieuwe vinding moet winkeliers beschermen tegen overvallers. Het gaat daarbij om een sprayinstallatie die een stinkgeur en eventueel een verfbom op overvallers moet deponeren om zo de opsporing te vergemakkelijken.

Stinkbom als wapen tegen overval

AMSTERDAM – Een nieuwe vinding moet winkeliers beschermen tegen overvallers. Het gaat daarbij om een sprayinstallatie die een stinkgeur en eventueel een verfbom op overvallers moet deponeren om zo de opsporing te vergemakkelijken.

Dat idee is door voorzitter Markt van der Horst van MKB Amsterdam gelanceerd, meldt Elsevierretail.nl. Hij wil nog dit jaar een proefproject met tien winkeliers beginnen. Daarbij wordt vooral gedacht aan kwetsbare winkeliers als juwelierszaken en avondwinkels.
 
Drastische stijging
Uit cijfers van de Amsterdamse politie blijkt dat het aantal overvallen het afgelopen jaar drastisch is gestegen, tot één per dag. Van der Horst noemt zijn plan ‘operatie stinkdier’ en hij roept burgemeester Cohen en hoofdcommissaris Welten op het systeem te helpen ontwikkelen en invoeren.
 
Stinken en verf
Van der Horst: ‘Op het moment dat de overvallen ondernemer een knop indrukt, wordt een sensor geactiveerd die de installatie in werking stelt als iemand de ‘poort’ passeert. Op dat moment wordt een vreselijk stinkende en onuitwisbare spray op de passant gespoten. Eventueel kan dat nog verergerd worden met een felle verfkleur die meegespoten wordt.’ Welten heeft inmiddels laten weten wel iets in het plan te zien
 

Reageer op dit artikel