nieuws

Davelaar viert 125 jarig jubileum

Nieuws

AMSTERDAM – Davelaar, bekend van de Jodenkoeken bestaat 125 jaar. De verjaardag wordt groots gevierd op zaterdag 23 augustus.

Davelaar viert 125 jarig jubileum

AMSTERDAM – Davelaar, bekend van de Jodenkoeken bestaat 125 jaar. De verjaardag wordt groots gevierd op zaterdag 23 augustus.

Naast een receptie, een toespraak van eigenaar Johan Pater en de overhandiging van de grootste Jodenkoek, is de uitreiking van de Davelaar fietsen een belangrijk evenement van de dag. Van maart tot en met mei werden in de speciale actieblikken 125 gouden koeken verstopt. Diegenen die er een hebben weten te bemachtigen, winnen een gele Davelaar fiets waarmee ze gezamenlijk door Amsterdam gaan fietsen. Ook worden er fietsen verloot.

Historie
Davelaar is opgericht in 1883 toen Bakker Stam begon met het bakken van Jodenkoeken (een platte koek van zandgebak met een diameter van 10 centimeter). Albert Govers nam de bakkerij over.  De grote vlucht kwam in 1924 toen Dirk Davelaar er zich ging mee bemoeien en uitgebreid ging adverteren.

Mechanisatie
In 1946 nam Kees van Houwelingen het over gevolgd door Henk Dil in 1968 die de productie mechaniseerde door de groeiende vraag. Door de opkomst van de supermarkt kwam Davelaar in de knel omdat veel kleine winkeltjes, klanten van Davelaar, op de fles gingen en de supermarkt weinig interesse hadden in de jodenkoek.

Pater
In 2000 nam Bakkerij Pater het merk over en zijn de koeken nu wel te vinden in de supermarktschappen. In 2007 werd het assortiment uitgebreid met stroopkoeken en Davelaar mini’s (kleine Jodenkoeken).    

Reageer op dit artikel