nieuws

Olympische bakker Van Meijel in de startblokken

Nieuws

CLINGE – Chinezen eten rijst bij het ontbijt, rijst bij de lunch en rijst bij het avondeten. Dát kunnen we de Nederlandse sporters en hun supporters niet aandoen, vond de Nederlandse bakkerijbranche.

Olympische bakker Van Meijel in de startblokken

CLINGE – Chinezen eten rijst bij het ontbijt, rijst bij de lunch en rijst bij het avondeten. Dát kunnen we de Nederlandse sporters en hun supporters niet aandoen, vond de Nederlandse bakkerijbranche.
 
Daarom worden zestien Nederlandse bakkers gedurende de Olympische Spelen in Peking gestationeerd waar ze in het Holland Heineken House brood, croissantjes, broodjes en banket zullen bakken voor de topsporters en hun fans.

De Clingse bakker Joop van Meijel (43) is er één van; hij maakt deel uit van het Team Holland Bakery. Van Meijel is niet vies van een uitdaging, hij gooit zich in de strijd als het gaat om de verkiezing van de beste bakker van Nederland en is al meerdere keren in de prijzen gevallen. Toen de overkoepelende bakkerijbranche de bakkers in Nederland in april in een mail vroeg of ze naar Peking wilden gaan, dacht hij meteen "JA!!" en vervolgens: ‘Eerst maar eens aan mijn vriendin vragen.’ Die vond het prima. ‘Ik ga mee om alle sporters in het Holland Heineken House te laten zien en proeven dat een bakker óók een topsporter is. Ik hou van mijn vak en het is ontzettend mooi dat ik de kans krijg om onze branche in China te promoten. Wie weet krijgen we de Chinezen wel aan het brood,’ laat hij in BN De Stem weten.

Bij het Holland Heineken House is een ambachtelijke bakkerij ingericht waar de dertien broodbakkers en drie banketbakkers gedurende de Olympische Spelen in groepen zullen werken. Elke week treedt een nieuw team van bakkers en een banketbakker aan. Van Meijel zit in de eerste groep en fungeert samen met zijn teamgenoten als pionier; ze zullen het pad effenen voor de andere bakkers die na hen komen. ‘Het is de bedoeling dat we in ploegen werken, want er wordt van zes uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds gebakken. Als het te warm is, en die kans is aanwezig, dan kan het zijn dat we ’s nachts aan de bak moeten. Dat is onderdeel van de uitdaging. Ik vind het allemaal even leuk.’

Inentingen

Van Meijel vertrekt maandag 4 augustus, hij heeft zijn inentingen gehad, zijn vliegticket is binnen en zijn rood-wit-blauwe sloof, speciale bakkersbroek en oranje hoofddeksel liggen klaar om ingepakt te worden. De bakkersbranche heeft vanuit Nederland alvast alle bakkerijbenodigdheden naar Peking verscheept, evenals een enorme twintig voet-container boordevol met grondstoffen, zoals meel, granen en gist. Volgens Van Meijel is in een rijstland als China amper voldoende grondstoffen voor brood te krijgen, dus vandaar. Tijdens een bakproef in Rotterdam is de laatste hand gelegd aan de receptuur van de broden. De teamgenoten van de Holland Bakery hebben al kennis met elkaar kunnen maken om zo een beetje het teamgevoel aan te wakkeren. Veel van de andere Pekingbakkers kent Van Meijel wel.  ‘Het zijn niet de minste en ik kom sommigen natuurlijk wel eens tegen tijdens de verkiezingen van de beste bakker van Nederland. Toen waren we concurrenten, nu collega’s. Het wordt hard werken, maar ik denk dat ik me er prima zal vermaken. Ik ga immers doen wat ik het liefste doe.’

De bakkers verblijven tijdens hun dienst in China in een hotel op vijf minuutjes wandelen van het Holland Heineken House. Ze zullen ook in het Heineken House ontbijten, want een kommetje rijst op de nuchtere maag; néé…

Zie ook het Bakkerswereld dossier Peking 

Reageer op dit artikel