nieuws

‘Zoutreductie in brood, zouden we dat nou wel doen!?!

Nieuws

OLDEBROEK – Bakker Jan-Aart Schuld uit Oldebroek maakt bezwaar tegen de brief die de brancheorganisaties NVB, NBC en NBOV hebben rondgestuurd aan de bakkers over zoutreductie in brood. Wat vindt u en discussier mee.

‘Zoutreductie in brood, zouden we dat nou wel doen!?!

OLDEBROEK – Bakker Jan-Aart Schuld uit Oldebroek maakt bezwaar tegen de brief die de brancheorganisaties NVB, NBC en NBOV hebben rondgestuurd aan de bakkers over zoutreductie in brood. Wat vindt u en discussier mee.

Hij stuurde de organisaties een brief terug, waarvan onderstaand relaas een samenvatting is.
Onderaan kunt u zelf uw reactie geven op de problematiek van zoutreductie.

Geachte heer, mevrouw, van het NVB, het NBC en het NBOV,

‘De gezamenlijke brancheorganisaties gaan daadwerkelijk gehoor geven aan de zoutreductie. Hieraan zal de bakker verplicht moeten deelnemen?!
Brood is sinds mensenheugenis een gezond, voedzaam product, het heeft vele concurrerende voedingstrends en hypes overleeft. Diverse ‘aanvallen’ zijn in het (recente) verleden overwonnen. Wanneer we het doel van zoutreductie bekijken; ben ik er voorstander van. Een verbetering van de gezondheid van de mens.
Echter, er dient wel een goed en onafhankelijk onderzoek aan vooraf te gaan.

– ‘Wat is de werkelijke oorzaak van de te hoge inname van zout in onze voeding?’
– Zijn de onderzoeken die gedaan zijn objectief genoeg?
– Is er voldoende nagedacht over welke reactie hier op termijn teweeggebracht wordt?
– Wat zijn de uiteindelijke gevolgen?
– Blijft ons brood wel dusdanig van kwaliteit zoals nu het geval is? Zout in brood is nu eenmaal smaakmakend, je zou kunnen zeggen dat het brood wat `pittiger` maakt.
Het begint met een weinig waarneembare reductie van zout, maar uiteindelijk na vele kleine reductiemaatregelen is er een product wat niet meer de `smaak heeft van vroeger`. Dit moeten we als bakkers voorkomen
Uiteindelijk wil men komen tot een zoutreductie in brood van 2% tot maar liefst 1,5%! Dit is in mijn inziens NIET acceptabel.

Bron
Doordat de mens te weinig beweegt is er te weinig `verbruik` van zout en door het veelbesproken voedingspatroon eten we te veel zout. Wanneer men om 4 uur het inmiddels welbekende kopje (zoute) soep eet en `s avonds op de bank de knabbelnoten, zoutjes en chips verorberd voor de tv, gecombineerd met weinig beweging dan zit hier iets chronisch fout. Dan moeten we hier ingrijpen.

Brancheorganisaties, ga juist niet mee met deze matregel, maar zet u in voor ons prachtige product en ga hier NOOIT aan tornen!
De supermarkten waar een verscheidenheid van zoutrijke producten liggen, laat die het bij die voedingsmiddelen gaan aanpakken. Dat zijn ook nog eens veelal de ongezonde producten en daarmee slaan we twee vliegen in een klap.

Met zorgelijke, doch vriendelijke groet,

Jan-Aart Schuld
Bakker in Oldebroek

LEES OOK:
Branche werkt samen aan zoutreductie

Reageer op dit artikel