nieuws

Muesli of drinkontbijt niet in plaats van volkoren boterhammen

Nieuws

DEN HAAG – Cruesli’s, drinkontbijten en speciale kinderontbijten zijn geen goede vervangers van volkoren boterhammen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, gepubliceerd in het juni-nummer van de Consumentengids. In de krokante muesli zit veel verzadigd vet en suiker. In de ontbijtdranken zit niet genoeg energie.

Muesli of drinkontbijt niet in plaats van volkoren boterhammen

DEN HAAG – Cruesli’s, drinkontbijten en speciale kinderontbijten zijn geen goede vervangers van volkoren boterhammen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, gepubliceerd in het juni-nummer van de Consumentengids. In de krokante muesli zit veel verzadigd vet en suiker. In de ontbijtdranken zit niet genoeg energie.

Alle geteste krokante muesli’s (ook cruesli’s genoemd) bevatten veel te veel verzadigd vet. Het Voedingscentrum heeft normen opgesteld voor brood en graanproducten. De norm voor verzadigd vet is maximaal 1,4 gram per 100 gram. Daar zitten alle onderzochte cruesli’s boven. Transvet (ongezonder dan verzadigd vet) is niet aangetroffen.

Suiker
Ook de hoeveelheid suiker in de cruesli is behoorlijk hoog. De onderzoekers zijn uitgegaan van een natuurlijke hoeveelheid suiker van 7 procent omdat in alle producten rozijnen zitten. Maar het blijkt dat fabrikanten erg veel suiker toevoegen, tot wel 20 procent. Door al het verzadigd vet en de suiker valt geen van de cruesli’s in de categorie producten die het Voedingscentrum aanbeveelt voor een gezond ontbijt. Wel in orde is de hoeveelheid vezels in cruesli. Eén portie staat gemiddeld voor de vezelhoeveelheid van twee volkoren boterhammen.

Ontbijtje drinken?
De geteste drinkontbijten leveren allemaal te weinig energie. En bovendien komt veel van de energie die ze bevatten uit toegevoegde suiker. Verder bevatten ze weinig vezels.

Kinderontbijtjes
Uit de tekst van kinderontbijtjes zoals Kellogg’s Smacks en Choco’s komt ook geen ‘Beste Keus’ naar voren. Door de enorme hoeveelheden suiker bestempelt de bond dit soort producten eerder als snoepgoed dan als ontbijt. Kellogg’s Smacks bestaat bijvoorbeeld uit 47 procent suiker!

www.consumentenbond.nl

Lees ook:
Brood goed voor de lijn
Broodje kaas ontbijtkeus nummer 1

 

Reageer op dit artikel