nieuws

Gistprijs omhoog door melassetekort

Nieuws

De gistprijs stijgt sterk. Dat komt door de sterk stijgende prijs van melasse, een belangrijke grondstof voor de gisproductie. De afgelopen vijf jaar steeg de melasseprijs al met meer dan 50 procent in West-Europa en bijna met 100 procent in Centraal-Europa

Gistprijs omhoog door melassetekort

DOETINCHEM – De gistprijs stijgt sterk. Dat komt door de sterk stijgende prijs van melasse, een belangrijke grondstof voor de gisproductie. De afgelopen vijf jaar steeg de melasseprijs al met meer dan 50 procent in West-Europa en bijna met 100 procent in Centraal-Europa.

De verwachting is dat de melasseprijs dit jaar verder zal stijgen. In Duitsland gaat men uit van 40 procent. Bovendien vraagt de gistproductie veel energie en door de stijgende energieprijzen wordt zij nu dubbel hard getroffen.

Hervorming
Melasse was ooit een in overvloed bestaand bijproduct van het suikerkristallisatie-proces. Nu is het een bron van schaarste geworden, aldus Gérard Blin, voorzitter van de Cofalec (de vereniging van de Europese gistproducenten).
De Europese suikermarkt werd in 2006 hervormd, waardoor de suikerproductie werd gereduceerd met ongeveer 6 miljoen ton. De hervorming ging gepaard met de aanmoediging van de Europese Unie om meer biobrandstoffen te gebruiken. Daarvoor is melasse ook een belangrijke grondstof. Gérard Blin zegt het Europees energiebeleid te begrijpen, maar voegt er aan toe dat dit wel grote gevolgen heeft voor de gistindustrie.

Concurreren
Want de productie van bio-ethanol is voor de suikerindustrie interessanter dan de productie van industriële suiker voor de fermentatie industrie. Daarom krijgt de Europese gistindustrie nu niet langer meer de nodige grondstoffen tegen concurrerende prijzen. Blin meent dat als deze situatie voortduurt de gistproducenten buiten Europa gaan investeren, om concurrerend te blijven ten opzichte van de gist uit andere delen van de wereld. Nu produceren de Europese gistfabrieken één derde van de wereldbehoefte. 30 procent wordt geëxporteerd naar andere werelddelen, 90 procent van de R&D-uitgaven in de gistwereld vindt in de Europese Unie plaats.

Quotum
De Europese Commissie overweegt een importquotum van 400.000 ton bruine en witte suiker, dat vrij is van douanerechten, om tegemoet te komen aan de grondstofnoden. Dat is slechts de helft van wat nodig is. De gistindustrie heeft een voorkeur voor het gebruik van Europese suiker, maar ziet zich, als het quotum niet wordt opgetrokken, genoodzaakt om suiker van buiten Europa te importeren.
 

Reageer op dit artikel