nieuws

FlexBase officieel gelanceerd

Nieuws

WAGENINGEN – De bakkerijbranche beschikt sinds vrijdagmiddag 30 mei officieel over FlexBase, een nieuw flexibel leermiddel dat bestaat uit een combinatie van studieboeken en digitale informatie.

FlexBase officieel gelanceerd

WAGENINGEN  – De bakkerijbranche beschikt sinds vrijdagmiddag 30 mei officieel over FlexBase, een nieuw flexibel leermiddel dat bestaat uit een combinatie van studieboeken en digitale informatie.

Aat van Duijn van ROC Amsterdam en Willem Keur, interim-directeur bij het NBC, gaven gezamenlijk het startschot voor dit nieuwe leermiddel tijdens een feestelijke presentatie bij het Nederlands Bakkerij Centrum.

FlexBase is ontwikkeld door een consortium van vijf ROC’s (ROC van Amsterdam, ROC Eindhoven, ROC Nijmegen, Deltion College en Friesland College), uitgeverij MicroWeb Edu en het Nederlands Bakkerij Centrum. Tijdens de presentatie werden de auteurs van de diverse ROC’s en het NBC in het zonnetje gezet. Zij hebben de digitale inhoud en de studieboeken geschreven.

Het leermiddel zorgt voor een nieuwe manier van leren in het bakkerijonderwijs. Er worden studieboeken gebruikt voor bijvoorbeeld opdrachten, maar de meeste lesstof is via internet te raadplegen. Met ingang van komend schooljaar kunnen ROC’s  werken met FlexBase.

Toegang
Op iedere plaats en op ieder tijdstip hebben leerlingen via de computer toegang tot FlexBase. Ze worden via overzichtelijke menu’s snel naar de gewenste lesstof geleid en krijgen uitleg via het scherm. In woord, maar vooral ook in beeld. Zo zijn er veel instructiefilmpjes te zien die stap voor stap uitleggen hoe een leerling een bepaald product maakt. En dankzij veel hyperlinks kunnen leerlingen zich snel toegang verschaffen tot de beschikbare informatie. Ook zijn er mogelijkheden om oefentoetsen te maken.

Erik Degen, projectleider van FlexBase, stelt dat het leermiddel voor iedere school toepasbaar is. ‘Het schrijft geen dwingende systematiek voor: elke leerling of school kan in eigen tempo zijn eigen leerweg volgen. Het is daarom ook inzetbaar bij het Competentiegericht Onderwijs.’

 

Reageer op dit artikel