nieuws

Centrale banken vrezen voedselcrisis

Nieuws

BASEL – De voedselcrisis heeft inmiddels de wereldeconomie in zijn greep en jaagt de inflatie op.

Centrale banken vrezen voedselcrisis

BASEL – De voedselcrisis heeft inmiddels de wereldeconomie in zijn greep en jaagt de inflatie op.

Dat hebben vertegenwoordigers van ’s werelds meest invloedrijke centrale banken maandag gezegd op de tweemaandelijkse Global Economy Meeting in het Zwitserse Basel.
De ontwikkelingen op de markten van basisvoedsel zijn een goed voorbeeld van hoe de situatie snel uit de hand kan lopen. Sinds januari is bijvoorbeeld de prijs van rijst verdrievoudigd. In een aantal landen, onder meer in Haïti en Egypte, heeft dat geleid tot gewelddadige protesten. De indruk bestaat dat speculanten en woekeraars grof geld verdienen.

Voorraden
Maandag nog wilde de Filipijnse regering 675.000 ton rijst kopen om de eigen buffervoorraden aan te vullen. Slechts één bedrijf bleek bereid de rijst tegen de gestelde voorwaarden te leveren. De koop ging echter niet door omdat de Vietnamese leverancier niet de benodigde documenten kon overleggen. Veel partijen zien in genetische manipulatie in de landbouw de oplossing voor het wereldwijde voedselprobleem. Gentech is een middel waarmee de voedselproductie kan worden opgeschroefd. ‘Dat is echter een valse oplossing. In de Verenigde Staten worden veel gengewassen verbouwd, maar de voedselprijzen dalen niet’, aldus Helen Holder, campagnevoerder bij milieuorganisatie Friends of the Earth, waarbij ook Milieudefensie is aangesloten. Samen met Greenpeace protesteert Friends of the Earth dan ook tegen Europees genvoedsel.
(bron: distrifood)

Reageer op dit artikel