nieuws

Broodschandaal bij Lidl

Nieuws

NECKARSULM – De leverancier van de voorgebakken broodjes van Lidl is door een onderzoek van de bekende onderzoeksjournalist Günter Walraff zwaar onder vuur komen te liggen.

Broodschandaal bij Lidl

NECKARSULM – De leverancier van de voorgebakken broodjes van Lidl is door een onderzoek van de bekende onderzoeksjournalist Günter Walraff zwaar onder vuur komen te liggen.

Walraff heeft eerder dit jaar een maand aan de lopende band gestaan bij de Duitse broodjesfabriek Weinzheimer. Hier worden volgens de onderzoeksjournalist onder barre omstandigheden dag en nacht voorgebakken broodjes gemaakt, ten behoeve van alle Europese filialen van Lidl. Dat meldt de Volkskrant.

Bevindingen
De bevindingen van Walraff staan in het magazine Die Zeit. De inmiddels veelbesproken editie deelde hij afgelopen woensdag uit voor de fabriekspoort in het stadje Stromberg. ‘Ik had het blad nog niet uitgedeeld of iedereen kreeg te horen verplicht ’s avonds om 7 uur op de fabriek te zijn. Daar dienden alle werknemers een verklaring te ondertekenen dat niemand ooit nog contact mocht zoeken met oud-collega’s of met mij. De directie hield iedereen tot 12 uur ’s nachts vast, zodat ze ook nog de in Duitsland traditionele nachtelijke 1-meiviering misliepen. Dit zijn toestanden uit het pre-kapitalisme’, aldus Walraff.

Veiligheid
Volgens Walraff wordt het personeel (salaris: 7,66 euro bruto per uur) blootgesteld aan grote veiligheidsrisico’s. Er zouden regelmatig gewonden vallen, Wallraff verbrandde zelf zijn arm, en dokters- of ziekenhuisbezoek zou bestraft worden met ontslag of looninhouding. Ook de hygiëne in het bedrijf zou erg slecht zijn.
Vooral die laatste beschuldiging heeft tot paniek geleid bij Lidl.

Controles
De discounter reageerde snel op de beschuldigingen. ‘Regelmatig houden onafhankelijke experts kwaliteitsonderzoek bij onze toeleveranciers. Bij de broodjesfabriek is altijd alles in orde bevonden’, luidt de verklaring van Lidl. Walraff is auteur van het wereldberoemde boek Ik Ali, waarin hij door het leven gaat als uitgebuite Turkse gastarbeider. Van dit boek werden ruim acht miljoen exemplaren verkocht.

Reageer op dit artikel