nieuws

Bakkers in Gaza staken

Nieuws

GAZA-STAD – Bakkers in de Gazastrook zijn woensdag in staking gegaan omdat de Hamas-regering hun niet toestaat de broodprijs te verhogen. Kennelijk vreest Hamas voor onrust onder de al zo geplaagde bevolking.

GAZA-STAD – Bakkers in de Gazastrook zijn woensdag in staking gegaan omdat de Hamas-regering hun niet toestaat de broodprijs te verhogen. Kennelijk vreest Hamas voor onrust onder de al zo geplaagde bevolking.

Door de strafmaatregelen die Israël en de westerse landen tegen Hamas hebben afgekondigd worden de inwoners van Gaza geconfronteerd met allerhande tekorten. Als er ook geen brood meer is wordt de situatie wel heel nijpend. De aankondiging van de staking bracht mensen ertoe midden in de nacht bij de bakkerijen in de rij te gaan staan om voorraad in te slaan. De bakkers zeggen dat de staking voor onbepaalde tijd geldt. Woensdag verkochten zij nog wel luxebrood als baguettes en witbrood, maar dat is voor de meeste inwoners van Gaza te duur.

Pittabrood

Hamas heeft de afgelopen weken elf bakkerijen gesloten omdat ze hun prijzen hadden verhoogd en zegt niet voor de stakers te zullen buigen. Een 3 kilozak pittabrood, vast onderdeel van het Palestijnse menu, kost 8 shekel (1,45 euro). De bakkers willen dat verhogen tot 9 shekel (1,60 euro). Op de Westoever bedraagt de prijs vijftien shekel (2,70 euro). ‘Het is onverdraaglijk’, zei Osama al-Duleimi, mede-eigenaar van een bakkerij in Gaza-stad. Hij zei de afgelopen zes maanden 9500 euro van zijn eigen geld in de bakkerij te hebben gestoken om de zaak aan de gang te houden. ‘Zo is er voor ons geen toekomst.’

Ziad Zaza, de Hamas-functionaris die verantwoordelijk is voor de economie van Gaza, betichtte de bakkers van hebzucht en voorspelde dat zij op hun schreden zullen terugkeren. Het overgrote deel van de 450 ton meel die dagelijks in Gaza wordt geconsumeerd gaat naar gezinnen die zelf hun brood bakken, zei Zaza. Ongeveer honderd ton gaat naar de vijftig bakkerijen die er opereren.

Reageer op dit artikel