nieuws

Vastenaktie schakelt ambachtelijke bakker in

Nieuws

HELMOND – Het is een rond vloerbrood van 800 gram en heet ‘vastenbrood’. Het kost 2,95 euro en daarvan gaat vijftig cent naar de katholieke Vastenaktie, die allerlei projecten in ontwikkelingslanden ondersteunt.

Vastenaktie schakelt ambachtelijke bakker in

HELMOND – Het is een rond vloerbrood van 800 gram en heet ‘vastenbrood’. Het kost 2,95 euro en daarvan gaat vijftig cent naar de katholieke Vastenaktie, die allerlei projecten in ontwikkelingslanden ondersteunt.
 
Het vastenbrood is een nieuwe actiemiddel van de Vastenaktie, die sinds 1961 bestaat. Het initiatief wordt momenteel (vastentijd van Aswoensdag tot Pasen) getest in Brabant. Als de organisatie vindt dat het succes kan hebben, komt het vastenbrood volgend jaar in het hele land. ‘We hebben het plan zelf bedacht en besloten niet meteen hoog van de toren te blazen’, vertelt Martin van der Kuil, campagnemanager van Vastenaktie. ‘De promotie heeft zich beperkt tot de gebruikelijke huis-aan-huisfolder voor de Vastenaktie. We hebben ambachtelijke bakkers per mail benaderd of zij belangstelling hadden om mee te doen en bijna twintig hebben positief gereageerd. Warme bakkers kunnen ook tussentijds nog mee gaan doen als ze willen. De bakkers bakken zelf, maar betrekken de broodmix bij een producent, die er een vast recept voor heeft.’

Duur brood

Van de bakkers die meedoen, komen er vrij veel uit Zuidoost-Brabant; alleen al drie uit Helmond. Volgens Van der Kuil is dat toeval. In die regio zijn volgens hem wel actieve vrijwilligers van Vastenaktie, maar voor de broodactie zijn die niet ingeschakeld. Eén van de Helmondse deelnemers is Hans van Duynhoven in Stiphout. Hij werd door de producent van de broodmix op de actie attent gemaakt en doet graag mee. ‘Het is natuurlijk vrij duur brood, omdat die vijftig cent bovenop de prijs kwam. Ik blijf natuurlijk zitten met wat ik niet kwijtraak, maar dat heb ik er wel voor over. Het is jammer dat het allemaal zo snel moest en er weinig aan promotie is gedaan door de Vastenaktie. Klanten vragen in de winkel niet speciaal naar het vastenbrood.’

Het product is volgens bakker Van Duynhoven lekker. Het is een meergranenbrood en vrij donker van kleur. Van der Kuil zegt dat het recept zodanig is samengesteld dat het vastenbrood ook heerlijk smaakt. ‘Brood is een symbool als basisvoedsel. Maar achttien procent van de wereldbevolking heeft onvoldoende te eten. Het vastenbrood moest ambachtelijk zijn en kwaliteit hebben, want mensen moeten bij dit brood niet aan industrie denken.’

Reageer op dit artikel