nieuws

Studie naar graan en betere gezondheid

Nieuws

DEN HAAG – Het Productschap Akkerbouw bestudeert de mogelijkheid om gezondheidsclaims bij granen te koppelen aan raseigenschappen of teeltmaatregelen.

Studie naar graan en betere gezondheid

DEN HAAG – Het Productschap Akkerbouw bestudeert de mogelijkheid om gezondheidsclaims bij granen te koppelen aan raseigenschappen of teeltmaatregelen.

Het schap wil weten of granen gezondheidsbevorderende eigenschappen kunnen krijgen via het kweken of via de teelt. Het productschap doet een internationale literatuurstudie, zegt secretaris Matthé Elema. ‘Als de studie uitwijst dat er een verband tussen zit gaan we verder praten met kwekers en telers. Dan kunnen we bijvoorbeeld het onderzoek naar de bakkwaliteit van graan uitbreiden binnen het zogeheten cultuur- en gebruikswaardeonderzoek. Tot nu toe wordt in dat onderzoek alleen gekeken of je van graan brood kunt bakken.’

Meneba

In de studie werkt het productschap samen met andere partijen. Elema: ‘We hopen binnen enkele maanden te weten of het productschap hier verder mee kan.’ Volgens Johan Plijter, onderzoeksmanager bij graanverwerker Meneba, is er een druk op fabrikanten om gezondere producten te maken. ‘Steeds meer mensen lijden aan overgewicht en suikerziekte. Hart- en vaatziekten zijn belangrijke doodsoorzaken.’

De wet stelt regels aan beweringen van fabrikanten dat hun producten gezond zijn of de gezondheid bevorderen. Plijter: ‘De nieuwe EU-regeling Nutrition & Health Claim stelt dat bij een gezondheidsclaim de niveaus van de gezondheidsbevorderende stoffen boven een bepaald niveau moeten zitten. Als je stelt dat brood een bron is van vezels, vitamines en mineralen moeten die in een minimale hoeveelheid in het brood zitten. Voor minder gezonde componenten, zoals zout in brood, gelden maximale waarden.’

 

Reageer op dit artikel