nieuws

Enterse topbakker met een missie in Zuid-Afrika

Nieuws

ENTER – Het bakkersvak is Eric van Otten met de paplepel ingegoten. Als jochie van drie turven hoog stond hij al brooddeeg te vlechten en bakte hij broodjes voor zijn klasgenoten. Thans is hij een bakker van naam en faam, die in zijn vak aan de top staat. Hij heeft een lieve vrouw, drie leuke kinderen. Geluk compleet toch? Nee, er ontbrak iets in zijn leven zonder dat hij het zelf wist. En de Enternaar moest helemaal naar Zuid-Afrika om het te ontdekken…

Enterse topbakker met een missie in Zuid-Afrika

ENTER – Het bakkersvak is Eric van Otten met de paplepel ingegoten. Als jochie van drie turven hoog stond hij al brooddeeg te vlechten en bakte hij broodjes voor zijn klasgenoten. Thans is hij een bakker van naam en faam, die in zijn vak aan de top staat. Hij heeft een lieve vrouw, drie leuke kinderen. Geluk compleet toch? Nee, er ontbrak iets in zijn leven zonder dat hij het zelf wist. En de Enternaar moest helemaal naar Zuid-Afrika om het te ontdekken…

Eric van Otten heeft het gemaakt in zijn vak. De Enterse banketbakker behaalde verschillende prijzen voor zijn gebak en krentenwegge. Twee jaar geleden werd zijn zaak aan de Dorpsstraat zelfs gekozen tot Bakkerij van het Jaar. Met twee vestigingen en veertig medewerkers gaat het Van Otten zakelijk voor de wind en ook privé heeft hij het fijn met zijn vrouw en kinderen. Toch was er al die tijd in zijn leven een lacune, waarvan hij zich niet eens bewust was. Maar die lacune is nu weg en heeft plaatsgemaakt voor de overtuiging zijn ondernemerstalent in te moeten zetten om arme mensen in Zuid-Afrika te helpen.

Het gebeurde tijdens de reis die hij een paar jaar geleden maakte naar Zuid-Afrika, samen met zijn vriend Bennie Schuurman, een tegelzetter uit Rijssen. ‘Er overkwamen ons daar dingen die niet louter op toeval konden berusten. Een deskundige in natuursteen die ons ’s middags spontaan zijn diensten kwam aanbieden, nadat wij ’s ochtends net hadden gesproken over het opzetten van een handeltje in natuursteen en tot de conclusie waren gekomen dat we er te weinig van af wisten. Een incident met een veiligheidsbeambte die plotseling naast ons opdook toen we een reële kans liepen te worden overvallen op een stil zijweggetje en die even plotseling was verdwenen toen we veilig bij het hotel waren gearriveerd. Heel bijzonder’, zegt Van Otten.

Stichting

De ervaringen in Zuid-Afrika resulteerden in de oprichting van de stichting AFRI-one-CAn, waarvan Van Otten voorzitter is en Bennie Schuurman een van de zes bestuursleden. Met de stichting AFRI-one-CAn willen Eric en Bennie mensen in Zuid-Afrika helpen door het creëren van arbeidsplaatsen zodat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.’Daarom ondersteunen wij nu ons eerste project in het plaatsje Cradock in één van de armste gebieden van Zuid-Afrika. De lokale afdeling van de organisatie Child Welfare probeert hier alleenstaande vrouwen en hun kinderen te helpen. Mevrouw Anza Greyling, de plaatselijke leidster, heeft ons gevraagd haar te ondersteunen bij het realiseren van een naaiatelier. Door het maken en herstellen van kleding kunnen vrouwen in hun levensonderhoud voorzien. We hebben voor dat project onder meer (gebruikte) naaimachines ingezameld.’

Een paar jaar geleden is Eric ook bezig geweest met het opzetten van een bakkerij in Elandsdoorn. ‘Voor een tweede bakkerij staan de oude inrichting van de winkel en tweedehands oven en bakkerijmachines al in containers in Zuid-Afrika te wachten, maar het kost zo ontzettend veel tijd en moeite om alles daar te regelen. Maar we gaan onverstoorbaar door, niet als handeltje voor onszelf maar een werkgelegenheidsproject voor de mensen daar’, zegt Eric van Otten.

 

Reageer op dit artikel