nieuws

Reddingsplan voor kleine winkelier

Nieuws

DOETINCHEM – Het MKB Twente gaat onderzoeken hoe het is gesteld met de bedrijvigheid van winkeliers in enkele Twentse dorpen. De situatie in Tiel wordt daarbij als voorbeeld genomen, waarbij winkeliers naar de rand van de stad zijn verhuisd.

Reddingsplan voor kleine winkelier

DOETINCHEM – Het MKB Twente gaat onderzoeken hoe het is gesteld met de bedrijvigheid van winkeliers in enkele Twentse dorpen. De situatie in Tiel wordt daarbij als voorbeeld genomen, waarbij winkeliers naar de rand van de stad zijn verhuisd.

Winkeliers in kleine dorpen hebben moeite om het hoofd boven water te houden. In sommige plaatsen is zelfs sprake van ‘ontwinkeling’, zegt Hans Bakker van MKB Oost in de Twentsche Courant Tubantia. Grote ketens in grotere plaatsen snoepen de klandizie weg van lokale ondernemers. Ook de toenemende vergrijzing speelt een rol. Hoewel de opmars van ketens als Mediamarkt, Gamma en Ikea niet te stuiten is, weet Hans Bakker van het MKB Oost dat er voorbeelden zijn die lokale ondernemers toch kunnen ondersteunen om te overleven in de detailhandel.
 
Naar de rand
In het Gelderse Rivierenland bijvoorbeeld hebben we een aantal ondernemers verplaatst van het midden van het centrum naar de rand, zodat ze beter bereikbaar zijn voor de nabijgelegen camping en daar extra inkomsten uit kunnen genereren. Hoe groot het probleem is van de middenstand in Dinkelland, Losser en Tubbergen kan Bakker nog niet zeggen. Het Twentse proefproject is in het leven geroepen na het succes in Gelderland. ‘In het najaar hopen we in kaart te hebben gebracht hoe het gesteld is met de lokale detailhandel.’ Het pilotproject in Noord-West Twente moet de meerwaarde aantonen van de krachtenbundeling van verschillende partijen.
 
Hoopvol
Naast de gemeenten, het MKB Oost en de provincie Overijssel is ook de Kamer van Koophandel (KvK) bij het initiatief betrokken. Louis Koopman, voorzitter KvK regio Twente namens MKB Nederland, verwacht veel van de studie. ‘Dit Masterplan zal in kaart moeten brengen waar de kansen voor versterking liggen. Ondernemers in minder perspectiefvolle kernen moeten vervolgens geholpen worden om veranderingen door te voeren.’ Ook in andere provincies wordt nu gekeken naar de situatie van de lokale middenstand.
 

Reageer op dit artikel