nieuws

Banketbakker besmette gebaketers

Nieuws

BILTHOVEN –  Een banketbakker heeft vorig jaar zestig mensen besmet met het norovirus. In juli 2006 werd bij GGD Zuid-Holland Zuid vrijwel tegelijkertijd een drietal voedselinfecties gemeld met als belangrijkste verschijnselen braken en diarree.

Banketbakker besmette gebaketers

BILTHOVEN –  Een banketbakker heeft vorig jaar zestig mensen besmet met het norovirus. In juli 2006 werd bij GGD Zuid-Holland Zuid vrijwel tegelijkertijd een drietal voedselinfecties gemeld met als belangrijkste verschijnselen braken en diarree.
Voedselanamnese van de 3 uitbraken afgenomen door de GGD wees in de richting van de consumptie van gebak geleverd door dezelfde banketbakker, blijkt uit  een rapportage van de Inspectie voor Volksgezondheid van juni 2007. De bakker was met een buikgriepvirus aan het werk geweest.
 
Voedselmonsters
Controleurs van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) hebben inspecties uitgevoerd bij deze banketbakker en een betrokken restaurant. Voor bronopsporing zijn voedsel- en veegmonsters genomen voor onderzoek in het laboratorium van de VWA. Ontlastingmonsters van de 3 uitbraken werden ingestuurd naar het regionaal laboratorium en het Laboratorium voor Infectieziekten en Screening (LIS) van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM.
 
Het norovirus kon worden aangetoond in 10 van de 12 ontlastingmonsters, in 2 van de 3 soorten gebak en in 8 van de 8 veegmonsters genomen bij de banketbakker. Al eerder werd door de VWA geconcludeerd dat vanwege de lage infectieuze dosis van het norovirus en de kans op virusuitscheiding na klinisch herstel, het werk in de voedselbereidingbranches pas hervat zou mogen worden 48 tot 72 uur na het verdwijnen van de klachten en alleen onder strenge hand- en toilethygiëne.
 
 
 

Reageer op dit artikel