artikel

Chocoladetaart met whisky-frosting

Het recept

De thuisbaktrend neemt toe. Consumenten laten zich inspireren door professionale bakkers en talrijke televisieprogramma’s over bakken en braden. Op het terrein van de bakkerij zijn vooral de cupcakewedstirjden en heel Holland bakt populair. Tussen de professionele en de thuisbakkers zit ook nog een laag van professionals die zich laat inspireren door brood en banket. Zo ook cateraar Barbara Paternotte van Citrus & Spice, een kleine culinaire cateraar. Zij maakte onderstaand recept, dat licht is aangepast voor de bakkerij.

Chocoladetaart met whisky-frosting

De thuisbaktrend neemt toe. Consumenten laten zich inspireren door professionele bakkers en talrijke televisieprogramma’s over bakken en braden. Op het terrein van de bakkerij zijn vooral de cupcake-wedstrijden en Heel Holland Bakt populair. Tussen de professionele en de thuisbakkers zit nog een hele laag van professionals die zich laat inspireren door brood en banket. Zo ook Barbara Paternotte van Citrus & Spice, een kleine culinaire cateraar. Zij maakte in 2016 onderstaand recept, dat licht is aangepast voor de bakkerij.

Recept

Ingrediënten
400 gram bloem
350 gram suiker
8 gram bakpoeder
4 gram koolzuur
150 gram cacao
5 gram zout
400 gram boter
200 gram eieren
300 gram zure room

De botercrème is een chocolade-frosting
met zure room en whisky:
250 gram zachte boter
100 gram zure room
300 gram pure chocolade, gesmolten
500 gram poedersuiker
50 ml whisky
100 ml slagroom

Werkwijze
Ingrediënten op temperatuur.
Meng alle droge ingrediënten.
Klop de boter en de suiker tot een romige massa.
Voeg de eieren een voor een toe. Spatel de droge ingrediënten erdoorheen en tot slot de zure room.
Verdeel het beslag over 2 ingevette, bestoven bakvormen met een doorsnede van 20 centimeter.
Bak de taarten ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Laten koelen. Zet de taart bij voorkeur nog een uurtje in de koeling voor het snijden.
Trempeer de taart met een beetje whisky-trempeer (3 delen water, 1,5 deel suiker, 1,5 deel blanke stroop,
1 deel whisky).

Klop de boter tot hij licht van kleur en luchtig van textuur is. Voeg op lage snelheid eerst de zure room toe
en daarna de afgekoelde, gesmolten chocolade. Meng het geheel goed door op hoge snelheid.
Voeg de gezeefde poedersuiker toe, eerst op stand 1, daarna op hogere snelheid. Voeg vervolgens op stand 1 de whisky en slagroom toe en meng het geheel tot een egale massa.

Afwerking
De taart kan strak worden afgewerkt of rustiek, zoals de foto laat zien. De doorsnede is verrassend.
De dunne lagen frosting komen goed tot hun recht in de opbouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels