artikel

Glutenvrije spritskoeken

Het recept

Een traditioneel product ditmaal in de receptenrubriek, maar niet gemaakt volgens een traditioneel recept. Léon van Gils van Bakkerij van Gils uit Chaam en Van Gils Glutenvrij in Breda maakt voor de gelegenheid glutenvrije sprits. In Bakkerswereld van januari vertelden hij en zijn vrouw Yvonne hoe dat is ontstaan.

Glutenvrije spritskoeken

Bij het maken van glutenvrije sprits- en alle glutenvrije producten – is het van belang dat de grondstoffen het keurmerk glutenvrij hebben. En dat er in een schone, glutenvrije ruimte wordt gewerkt.

Recept voor 100 glutenvrije spritskoeken

Ingrediënten

  • 1600 gram roomboter
  • 900 gram basterd wit
  • 409 gram citroenrasp
  • 200 gram heelei
  • 1400 gram rijstbloem (zo fijn mogelijk)
  • 400 gram aardappelmeel
  • 200 gram maïzena
  • 20 gram zout
  • 15 gram xanthaangom

Werkwijze
Maak van de grondstoffen een wrijfdeeg. Gebruik een 6- of 8-tands kartelspuit van 14 mm. Spuit rozetvormen op gesmeerde platen, circa 5 cm. Bak de sprits ongeveer 15 minuten op 180 graden celsius. Na het bakken lossen.

Calculatie
Grondstofkostprijs p/st. €0,11. Prijs incl. arbeid, indirecte kosten en btw: €0,55. Verkoopprijs incl. btw: €0,87.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels