artikel

De Soete Tesselaar van Timmer

Het recept

Nederland kent vier windstreken. Elke maand licht Bakkerswereld er een landsdeel uit met een bijzonder streek­product. Deze keer gingen we voor de Soete Tesselaar naar Timmer op Texel.

De Soete Tesselaar van Timmer
Foto’s: Edo Kooiman

‘De Soete Tesselaar is geïnspireerd op de Soete suikerbol die we een aantal jaren geleden in ons assortiment hadden.  Ook wilden we het krentenbrood met spijs nieuw leven inblazen’, aldus Niels Kossen van bakkerij Timmer, met drie filialen de bakker van het eiland. ‘Feitelijk is het een combinatie van ons krentenbrood en suikerbrood, met een laagje amandelspijs ertussen. Gemiddeld verkopen we er rond 35 in de week. Vooral in de zomer.’

 

Receptuur en werkwijze voor 60 stuks:

*Draai een soepel krentenbrooddeeg (eigen receptuur).

*6000 gr. bloemgewicht

*Draai de vulling erdoor:

*4200 gr. krenten en 1800 gr. rozijnen.

*Afwegen 300 gr. opbollen en even los laten komen.

*Plat slaan en in een ronde alu bakvorm leggen. (Bakvorm rond 20 cm. / 4 cm hoog)

*100 gram afgeslapte amandelspijs met kaneel er bovenop spuiten.

 

*Draai het suikerbrooddeeg (eigen receptuur).

*4500 gr. bloemgewicht

*Met vulling: 3520 gr. suiker nips p4 en 22 gr. kaneel

*Afwegen 200 gr. opbollen en even los laten komen.

*Plat slaan en er bovenop leggen.

*Narijs: 30 min.

 

*Bakken: (rotatieoven) Start 210 graden, dan 175 graden, 30 minuten.

*Na het bakken lossen (Verkopen uit het aluminium, voor authentieke look)

*Bestrijken met boter.

 

*Inkoopprijs: € 1,15

*Verkoopprijs: € 4,95

Receptuur en werkwijze voor 60 stuks:

• Draai een soepel krentenbrooddeeg (eigen receptuur).
• 6000 gr. bloemgewicht
• Draai de vulling erdoor:
• 4200 gr. krenten en 1800 gr. rozijnen.
• Afwegen 300 gr., opbollen en even los laten komen.
• Plat slaan en in een ronde alu bakvorm leggen. (Bakvorm rond 20 cm. / hoog 4 cm.)
• 100 gr. afgeslapte amandelspijs met kaneel er bovenop spuiten.

• Draai het suikerbrooddeeg (eigen receptuur).
• 4500 gr. bloemgewicht
• Met vulling: 3520 gr. suiker nips p4 en 22 gr. kaneel.
• Afwegen 200 gr., opbollen en even los laten komen.
• Plat slaan en er bovenop leggen.
• Narijs: 30 min.

• Bakken: (rotatieoven) Start 210 graden, dan 175 graden, 30 minuten.
• Na het bakken lossen. (Verkopen uit het aluminium, voor authentieke look.)
• Bestrijken met boter.

• Inkoopprijs: €1,15
• Verkoopprijs: €4,95

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels