artikel

De Hollandse Panda

Het recept

Het Pandabroodje bestaat 25 jaar. Een mooi moment voor bedenker Zeelandia om het broodje opnieuw uit te vinden met de Hollandse Panda, gemaakt van graan van Nederlandse bodem. Al veel Nederlandse bakkers hebben zich enthousiast ingeschreven voor de nieuwe Hollandse Panda-campagne, die op 25 augustus van start gaat.

De Hollandse Panda
Pandabrood is actueel.

Het Pandabroodje werd 25 jaar geleden ingezet door Zeelandia en het Wereld Natuur Fonds om geld in te zamelen voor het WNF. Na 25 jaar is het tijd voor een Pandabroodje 3.0 vindt bedenker Zeelandia: de Hollandse Panda.

 

Recept

Voor 36 stuks broodjes van 440 gram gaat u uit van onderstaand recept:


10.000 gram 100,0 % Panovite Panda Holanda
– 100%
250 gram gist. – 2,5%
5800 gram water –  58,0%


Decoratie

216 gram Decoratiegries (6 gram per stuk)


Werkwijze

Vorm van alle grondstoffen een goed afgekneed deeg.
Kneed het voor een goede vochtopname minimaal 10 minuten in de eerste versnelling.
Deegtemperatuur 26°C
Voorrijs 15 minuten
Afwegen 440 gram
Bolrijs 35 minuten

Nogmaals opbollen, Panda-ouwel midden op de bol doen en in Decoratiegries drukken.
Snijd het pootje in met gekarteld mesje.

Geef het deeg een narijs van 45 minuten.

 

Bakken

Bakken met stoom
Oventemperatuur 240°C
Baktijd 35 minuten

 

Lokaal geteelde tarwe

De Hollandse Panda wordt gebakken op basis van 100% lokaal geteelde Hollandse tarwe. Het is meergranen volkoren brood, dus rijk aan vezel. Daarnaast bevat het geen
e-nummers en er is geen lactose toegevoegd. Met andere woorden: ‘discussieloos brood’.
Om de lokale tarweteelt te onderstrepen, is in juli een groot bord in een Zeeuws graanveld geplaatst: ‘hier groeit tarwe voor het Hollandse Pandabroodje’. Zeeland heeft weinig last gehad van zware regenval en het aantal zonuren is hoog dit jaar. De tarweoogst lijkt dus van een uitstekende kwaliteit te gaan zijn.

Reageer op dit artikel