nieuws

Bakery Institute in teken van Oogstfeest en Havermarkt

Evenementen

Het binnenplein van het Bakery Institute in Zaandam staat vandaag, woensdag 16 september, in het teken van een Oogstfeest met een Havermarkt. Het evenement duurt van 15.00 tot 19.30 uur.

Bakery Institute in teken van Oogstfeest en Havermarkt
Afbeelding: Bakery Institute

Het Oogstfeest wordt gehouden in navolging van het gelijknamige evenement in 2014, dat in het teken stond van spelt. ‘Naast de gezellige Havermarkt met informatie, producten, een hapje en drankje, zullen we wederom het eerste baaltje haver gaan veilen, waarbij de opbrengst voor Bake for Life is’, aldus het Bakery Institute. ‘Vorig jaar bracht de eerste baal maar liefst €750 op; daar gaan we met de baal haver natuurlijk overheen.’ Iedereen is welkom – bakkers, telers, producenten en consumenten – om te participeren en samen het bijzondere haver onder de aandacht te brengen.

Programma

Het programma van het Oogstfeest 2015 ziet er als volgt uit:

  • 15.00 uur: Start Havermarkt, vrije inloop
  • 16.00 uur: Minilezing van dr. Luud Gilissen over de bijzondere eigenschappen van haver
  • 16.15 uur: ‘Wat kan je allemaal maken met haver?’ door Francois Brandt
  • 16.30 uur: Start veiling eerste baaltje haver
  • 17.00 uur: Einde veiling en officieel deel van het programma
  • 19.30 uur: Einde Oogstfeest en Havermarkt

 

Verdiende plek

Onderzoeker dr. Luud Gilissen van de Wageningen UR is al jaren bezig om haver de verdiende plek in de voedselketen te geven: ‘Haver is niet alleen goed voor kinderen en jongeren. Het eiwit sluit naadloos aan op de behoefte van de mens door het hoge gehalte aan essentiële aminozuren en goede verteerbaarheid. Het is een goede vleesvervanger en veilig voor mensen met glutenintolerantie, het graan heeft een hoog oliegehalte van voornamelijk onverzadigde vetzuren, denk aan gezonde hart- en bloedvaten, de glycemische index is laag bij een hoge voedingswaarde, en heeft een gunstig effect bij obesitas en diabetes, en het bevat avenanthramides, die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking en hun cosmetische en medicinale toepassingen. Maar haver is tegenwoordig vooral uniek en gewaardeerd door zijn cholesterol-verlagende beta-glucanen. Al met al is het niet verwonderlijk dat er maar liefst vijf door de EFSA goedgekeurde gezondheidsclaims op haverproducten van toepassing zijn.’

Voor meer informatie: Bakeryinstitute.nl.

Reageer op dit artikel