artikel

Wilbert Rutten: neem je allergieklachten serieus!

Dossiers

Wilbert Rutten (49) werkte al 32 jaar als brood- en banketbakker toen hij bakkersastma kreeg. Deze vorm van astma kan ontstaan als iemand langdurig meelstof inademt. Voor Wilbert zat er niets anders op dan te stoppen met zijn vak. ‘Als ik het kon overdoen, zou ik beter naar mijn lichaam luisteren.’

Wilbert Rutten: neem je allergieklachten serieus!
Als Wilbert Rutten het over kon doen, zou hij beter naar zijn lichaam luisteren. Foto: Wilco van Dijen

‘Begin dertig was ik, toen ik kortademig werd. Dat gebeurde vooral als ik roggebrood draaide. Mijn ogen jeukten en ik moest steeds niezen. ’s Nachts piepte mijn adem. Ergens vermoedde ik wel dat ik allergisch was voor de stoffen waar ik mee werkte, maar ik stak mijn kop in het zand. Ik was vergroeid met het bakkersvak. Dat wilde ik niet vaarwel zeggen.’
Als kind liep Rutten al rond in de bakkerij van zijn vader. ‘Op mijn 23e startte ik zelf een bakkerij met een winkel. Een kleine 10 jaar later begonnen de klachten. Ik besloot mijn personeel voortaan het roggebrood te laten draaien. Bij het verdere proces hielp ik zelf weer mee, want dan was er geen stof meer. Ik nam nog wat maatregelen. We stapten over op stuifvrije bloem en gingen plantaardige olie gebruiken op de werkbank. Het hielp een beetje, maar niet afdoende.’

Steeds zieker

Na 21 jaar verkocht Wilbert Rutten de bakkerij. Die verkoop stond los van zijn klachten. ‘Ik ging aan de slag als testbakker bij een fabrikant in broodverbetermiddelen. Weer kwam ik in contact met de stoffen die ik niet kon verdragen. Met mijn gezondheid ging het bergafwaarts. Ik besloot minder uren te gaan werken, maar op een gegeven moment hielp dat niet meer.’
Rutten werd steeds zieker. Een dag werken voelde voor hem als de marathon lopen. ‘Het ergste was dat ik totaal geen energie meer had. De maat was vol! Ik moest hier iets mee doen!’
Hij ging naar de allergoloog en naar de longarts om zijn klachten nader te laten onderzoeken. De diagnose: bakkersastma. ‘Ik bleek allergisch voor een stuk of vijftien stoffen en het sterkst te reageren op rogge, meel en bloem.’

Switch

De diagnose zette zijn wereld op de kop – ineens kon hij zijn werk niet meer verrichten. ‘De specialisten adviseerden mij ander werk te zoeken. In goed overleg met mijn werkgever is mijn contract toen niet verlengd. Dat was moeilijk, maar ik voelde ook berusting. Ik móest de bakkerij uit. Het ging gewoon niet meer. Het was klaar.’
Rutten was 46 en de economische crisis was volop bezig. Geen ideale omstandigheden om iets nieuws te zoeken, zeker niet buiten zijn vakgebied.
‘Gelukkig kon ik een opleiding NLP Practitioner doen, gefinancierd uit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Ik ben nu bezig met de master van de opleiding, en werk als trajectbegeleider/jongerencoach bij een sociaal-maatschappelijke organisatie.’
Hij vervolgt: ‘Ik ben blij met de switch die ik heb kunnen maken. Dat neemt niet weg dat ik de bakkerij soms nog mis.’

Handboek

Wat hij tegen andere bakkers zou zeggen? ‘Neem preventieve maatregelen, zoals beschreven in het handboek Stofbeheersing! Hoe minder je wordt blootgesteld aan stof, hoe kleiner de kans op bakkersastma. Neem je klachten in elk geval serieus! Ga ermee naar de dokter en laat uitzoeken wat de oorzaak is.’
Met hem gaat het nu gelukkig een stuk beter, aldus Rutten, maar de astma gaat niet meer weg. ‘Mijn longen zijn blijvend beschadigd. Als ik lang achter elkaar praat, word ik bijvoorbeeld kortademig. Ik betaal de prijs voor het negeren van mijn klachten. Als ik het over kon doen, zou ik beter naar mijn lichaam luisteren.’

Wat weet jij van meelstof?
Win een workshop bij twee
Meesters Boulanger!
Klik hier voor de prijsvraag

 

Klachten voorkomen en bespreken  

Uit onderzoek blijkt dat 25% van de mensen is ‘gesensibiliseerd’  tegen meelstof. Dit geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van een grondstofallergie.

Om grondstofallergie en bakkersastma te voorkomen, kunt u meerdere maatregelen nemen.
Drie maatregelen zijn inmiddels verplicht gesteld door de Bakkerijsector:
• afsluiten van mengkuip tijdens mengen en kneden
• vervangen van strooibloem door alternatieven of stuifarme bloem
• schoonmaken met een stofzuiger (geen perslucht).
Lees over deze en andere maatregelen op de website www.blijmetstofvrij.nl.

• Elke medewerker in de bakkerij (industrieel of ambachtelijk) en de maalindustrie krijgt eens in de vier jaar een vragenlijst. Deze wordt gecoördineerd door het Informatiecentrum Grondstofallergie. Meer informatie over het allergieonderzoek vindt u op http://www.blijmetstofvrij.nl/onderzoek-grondstofallergie.
• Heeft u momenteel klachten? Dan hoeft u niet te wachten op de vragenlijst. Neem in dat geval direct contact op met het Informatiecentrum.
• Wilt u uw allergische klachten vertrouwelijk met iemand bespreken? Dat kan met een vertrouwenspersoon van het Informatiecentrum Grondstofallergie.

Aan Blij met stofvrij werken de volgende organisaties mee:  NBOV, NVB, NeBaFa, FNV Voedingsindustrie en CNV Vakmensen.

Op Youtube staan diverse filmpjes over Blij met Stofvrij

*Dit artikel is geschreven door Saskia Engbers, werkzaam bij Tekstbureau Saskia Engbers, en Eveline Janse van Everlution

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels