artikel

Populairste aardbei niet de lekkerste

Dossiers

Welke aardbei is het meest geschikt voor de bakkerij? Waarop moet de bakker letten bij de aanschaf en de verwerking van aardbeien? Drie bakkers gingen een middag plukken, proeven en kennis vergaren bij Het Aardbeienland in Horst.

Populairste aardbei niet de lekkerste

Welke aardbei is het meest geschikt voor de bakkerij? Waarop moet de bakker letten bij de aanschaf en de verwerking van aardbeien? Drie bakkers gingen een middag plukken, proeven en kennis vergaren bij Het Aardbeienland in Horst.

De bakkers Thijs Broekmans, Allard Jacobs en Paul Jolink doken diep in de wereld van de rode fruitsoort. Na afloop deelden zij hun mening met Bakkerswereld.nl.

Paul Jolink: ‘Ik weet niet welk aardbeienras ik nu gebruik, maar na vandaag zal ik daar op letten. Ik kies voor de Lambada, want ik kies voor smaak. Daarmee moeten we ons als banketbakker onderscheiden. Als de Lambada niet beschikbaar is, ga ik voor de aardbei die dan het lekkerst is. Daarop moet ik mijn fruitspecialist attent maken.’

Allard Jacobs: ‘Ik ga met mijn groenteman in gesprek of ik Lambada’s kan krijgen. Natuurlijk zijn prijs en beschikbaarheid belangrijk. Maar als ik de ene maand Lambada’s heb en de volgende maand Elsanta’s vind ik dat ook niet z’n probleem. Dan heb je ook als bakker een verhaal te vertellen, en dat is niet onbelangrijk.’

Thijs Koolen: ‘Ik blijf bij het Elsanta-ras vanwege de combinatie van smaak en verkrijgbaarheid. Als ik een teler in de buurt vind die mijn kan garanderen dat ik het hele jaar door Lambada of Elianny kan krijgen, is dat het overwegen waard. Maar dat is nu niet het geval. Ik scoor liever iedere dag een 7,5 dan de ene dag een 9 en de andere een 6.’

Lees meer over dit bakkersbezoek aan Het Aardbeienland in Bakkerswereld nummer 11

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels