artikel

Toevoegen van noten in brood

Dossiers

Ook noten hebben de nodige zorg en aandacht nodig om in het eindproduct tot een optimaal resultaat te komen. De meest gebruikte noten zijn hazelnoten en amandelen. Cashewnoten en walnoten worden ook wel toegevoegd.

Toevoegen van noten in brood

Ook noten hebben de nodige zorg en aandacht nodig om in het eindproduct tot een optimaal resultaat te komen. De meest gebruikte noten zijn hazelnoten en amandelen. Cashewnoten en walnoten worden ook wel toegevoegd.

Regelmatig komen de keurmeesters vruchtenbrood met noten tegen die niet gebrand zijn. Ongebrande noten geven een ‘gronderige’, wat weeïge smaak in het eindproduct. Hierdoor komt de meerwaarde van deze dure grondstoffen niet tot uiting in het eindproduct.

Het roosteren van de noten gaat als volgt: verwarm de oven voor op 180 ºC. Spreid de noten uit op een bakplaat en rooster ze in het midden van de oven in ± 10 minuten goudbruin. Schep ze tussentijds een paar keer om om aanbranden te voorkomen. Walnoten zijn een uitzondering op de regel, deze hoeven niet gebrand te worden om een optimale smaak te geven in het eindproduct.

Grof
Een andere afwijking zijn noten die te lang gelegen hebben en daardoor niet fris (oud, afwijkend) smaken. Met name hazelnoten hebben de eigenschap om tijdens opslag gemakkelijk geuren op te nemen uit de omgeving. Het verdient de voorkeur om de amandelen, hazelnoten en cashewnoten voor gebruik grof te breken. Ze verdelen makkelijker door het deeg, de hoeveelheid vulling oogt royaler en de noten vallen minder makkelijk uit het deeg.

Weken
Noten hebben, net als zuidvruchten, de eigenschap om vocht te onttrekken aan het deeg en de kruim van het brood. Dit begint al bij het verwerken van het deeg. Het is dus verstandig om de noten, voordat deze als vulling door het deeg heen gedraaid worden, licht te weken / nat te sprenkelen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels