artikel

Moeder en ondernemer gaan prima samen

Dossiers

Nicole Schabbink (32) is sinds 1999 eigenaar van Bakkerij Schabbink in Saasveld. Eerst met haar ouders en sinds twee jaar runt ze de onderneming samen met haar man. Naast twee winkels en de bakkerij is ze moeder van drie jonge kinderen. Het drukke leven gaat het jonge stel goed af. ‘Als het moet zet ik de box in de bakkerij.

Moeder en ondernemer gaan prima samen

Nicole Schabbink (32) is sinds 1999 eigenaar van Bakkerij Schabbink in Saasveld. Eerst met haar ouders en sinds twee jaar runt ze de onderneming samen met haar man. Naast twee winkels en de bakkerij is ze moeder van drie jonge kinderen. Het drukke leven gaat het jonge stel goed af. ‘Als het moet zet ik de box in de bakkerij.’

Een eigenaar van een bakkerij die parttime werkt. Het klinkt onmogelijk, maar Nicole Schabbink, eigenaar van Bakkerij Schabbink uit Saasveld bewijst het omgekeerde. In 1999 werd ze samen met haar ouders mede-eigenaar van het bedrijf. Zeven jaar later, in 2006, nam ze de bakkerij definitief over samen met haar man Ronnie Kleij (34). ‘Een perfect duo’, zegt ze met een grote glimlach. ‘Vaktechnisch en op winkelgebied red ik me prima’, zegt Schabbink die gestudeerd heeft aan de Vakschool Wageningen. ‘Ronnie vult mij perfect aan, want hij is fiscalist, bedrijfseconoom. Hij zorgt dus logischer wijs voor ondermeer de boekhouding, waardoor ik me helemaal kan richten op mijn taken.’ Kleij werkt drie dagen voor de bakkerij en drie dagen als fiscalist extern. Schabbink werkt zo’n 40 uur per week, verdeeld over vier dagen. ‘Mijn werkdagen zijn dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Op dinsdag werk ik de hele dag. De kinderen (5, 2 en 1 jaar) breng ik op dinsdag en donderdag naar de crèche. De crèche zorgt er eveneens dat de oudste op donderdag naar school wordt gebracht. De twee jongste kinderen haal ik om 12.30 uur op en leg ze in bed. De babyfoon staat dan in de bakkerij en als ze eerder wakker zijn dan ik klaar ben met mijn werk, stop ik ze in de box in de bakkerij. Drie kinderen en een eigen bedrijf betekenen dat je alles goed moet regelen en plannen, maar zwaar is het niet. Bovendien heb je geen keus, je moet wel. Je rolt er vanzelf in.’

Leidinggeven
Schabbink is sinds 2006 eigenaar. Is haar man verantwoordelijk voor ondermeer de boekhouding, Schabbink richt zich voornamelijk op de winkels en het leidinggevende aspect. Terugkijkend op de overname, zegt ze: ‘Dat ging gemakkelijk. Net als het combineren van zakelijk en privé, rolde ik er gewoon in. Dat ik een vrouw ben, maakte niet uit. Mijn leiding werd geaccepteerd door zowel de klanten als het personeel. Het feit dat ik al jaren in het bedrijf werkte, heeft denk ik wel meegeholpen. Maar dat betekent niet dat het altijd even gemakkelijk is om leiding te geven. Je moet opboksen tegen bakkers, omdat ze eigenwijs zijn net als ik’, zegt ze lachend. ‘Belangrijk is dat je als leidinggevende de medewerkers het gevoel geeft dat je niet boven ze staat, maar er tussen in. Dat neemt niet weg dat je moet ingrijpen als het moet. Maar het liefste laat ik de mensen zelf nadenken door de vraag om te draaien. Ik geef de medewerkers graag verantwoording. Dat stimuleert. De beste manier om je medewerkers te overtuigen van jouw ideeën is met feiten komen. De kwaliteit van het brood bijvoorbeeld vond ik niet constant genoeg. Ik heb daarop een externe proefbakker laten komen om ons te helpen. Nu letten de bakkers beter op de deegtemperatuur en vetten we de banken niet meer in met bloem, maar met olie. Deze werkwijze wordt geaccepteerd, omdat de kwaliteit aantoonbaar is verbeterd. Naast minder stof, droogt het deeg minder snel uit waardoor de degen soepeler zijn.’

Anders
Schabbink heeft 24 mensen in dienst, verdeeld over twee winkels en de bakkerij. Naast een winkel in Saasveld (moederbedrijf) heeft de Tukkerse onderneemster een filiaal in Weerselo. Net als haar ouders heeft Schabbink bewust gekozen voor oudere winkelmedewerkers (40+) ‘Het is duurder, maar het levert ook wat op: zij zijn flexibeler. Ze hebben de kinderen groot én de klanten vinden het prettig om geholpen te worden door oudere medewerkers.’ In de bakkerij werken drie mensen met een leidinggevende. ‘Hij is verantwoordelijk voor de bakkerij en is mijn aanspreekpunt. Deze aanpak is duurder, maar hierdoor kan ik wel leidinggeven aan het bedrijf zoals ik dat wil. In tegenstelling tot haar ouders heeft Schabbink de “traditionele aanpak” achter zich gelaten. ‘Ik ben de afgelopen twee jaar begonnen met het maken van eigen streekproducten. Ik wil onderscheidend zijn.’ Om haar eigen producten te promoten en kennis uit te wisselen is Schabbink lid geworden van “Twentse groond”, een groep specialisten die zich richt op streekproducten. Samen met andere groepsleden staat ze op markten in de regio brood te bakken in een houten oven. ‘De aanpak heeft al geresulteerd in meer klanten, maar het is iets voor de lange termijn.’ Voor volgend jaar is een samenwerking gepland met graantelers en een molenaar uit de regio. Het doel is om zelfverbouwde tarwe te gebruiken.
Ook op efficiencygebied staat de Overijsselse onderneemster niet stil. Naast grotere charges zijn de werktijden aangepast van de twee banketbakkers. ‘De een begint om 5.00 uur, de ander nu om 8.00 uur. Dat scheelt niet alleen nachturen, maar ook is de productiviteit hoger.’ De overstap van rotatie naar thermische olieovens (wagen) scheelt Schabbink drie manuren op zaterdag. ‘We zijn ruim twee jaar bezig en het bedrijf staat nu zoals we willen.’ Uitbreiding in het aantal winkels is niet aan de orde. ‘Er is meer dan werk. Wij willen ook graag de kinderen op zien groeien.’

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels