artikel

Tips voor startende ondernemers uit de praktijk

Dossiers

Een bedrijf overnemen is niet eenvoudig. Om starters te helpen is er een jaarlijkse themadag voor hen van de Commissie Voor de Bakker. Bakkerswereld bezocht deze dag en noteerde voor u deze praktische tips.

Tips voor startende ondernemers uit de praktijk

Een bedrijf overnemen is niet eenvoudig. Om starters te helpen is er een jaarlijkse themadag voor hen van de Commissie Voor de Bakker. Bakkerswereld bezocht deze dag en noteerde voor u deze praktische tips.

De startersdag werd gehouden op maandag 26 maart in Boxmeer. Centraal stond de overname van Dén Bekker in Haps. Edward Dam en Hans van Duijevenvoorde namen de zaak in 2006 over.

Edward Dam en Hans van Duijvenvoorde bezochten zelf de startersdag ook meerdere malen. ‘Voor onszelf beginnen was een langgekoesterde droom’. Ze namen de zaak over van Henk en Ineke van Benthum. Deze bakkerij heeft twee winkels, in Haps en in Boxmeer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Edward Dam, Henk van Benthum en Hans van Duijvenvoorde)
 
Hun praktijktips:
1. Start rustig. Indien mogelijk zonder grote veranderingen. Voor het personeel en de klanten is alleen een nieuwe eigenaar genoeg om mee te beginnen.
 
2. Wil je een eigen bakkerij starten/overnemen? Laat iedereen weten dat je op zoek bent. Veel bakkerijen komen niet officieel in de verkoop, maar gaan via via over naar een andere eigenaar.
 
3. Schakel deskundige hulp in bij het beoordelen van de financien. Zorg dat je de cijfers compleet hebt. Neem geen genoegen met gedateerde cijfers.
 
4. Wees betrokken bij de lokale bevolking. Dit kan door je aan te sluiten bij het verenigingsleven; doe mee met lokale activiteiten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Let bij een overname op de kwaliteit van de bakkerij. Hoe oud is de deegset, de ovens? Moet je binnen vijf jaar gaan uitbreiden of vervangen? De bakkerij van Henk van Benthum kreeg in 2002 een nieuwe deegset. Net voor de overname kocht hij samen met de nieuwe eigenaren nog een kleinbroodstraat. Dit was Hans en Edward nooit gelukt zonder steun van Van Benthum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. De prijzen liggen bij D’n Bekker onder het landelijk gemiddelde (witbrood € 1,61, volkoren € 1,65, Waldkorn € 2,02). Toch verhogen Hans en Edward de prijzen (nog) niet. ‘We zorgen er eerst voor dat de mensen ons als nieuwe eigenaren accepteren. Als we direct de prijzen fors omhoogschroeven zet je kwaad bloed.’
 
 
 
 
Henk van Benthum ziet de Hema in Boxmeer niet als concurrent. Deelnemers van de startersdag  – die ook de concurrenten bekeken – denken daar anders over.
 
 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels