nieuws

Kentalis Bakkerij bakt bananenbrood voor Ekoplaza

De bakkerij 296

De Kentalis Bakkerij van cateringbedrijf Hutten bakt bananenbrood voor Ekoplaza. Rijpe bananen gaan als brood naar de schappen van de biologische supermarkt.

Kentalis Bakkerij bakt bananenbrood voor Ekoplaza

De bananen die de bakkers in het 100 procent biologische spelt/volkorenbrood verwerken komen uit de reststroom van het distributiecentrum van Udea in Veghel, de groothandel en franchisegever van Ekoplaza. Daar is het fruit overgebleven na orderpicking voor online bestellingen en omdat het te rijp is geworden voor vervoer naar de winkels.

De bananenbroden die diepgevroren vanuit de bakkerij aan de winkels worden aangeleverd, hoeven niet afgebakken te worden maar alleen te ontdooien. In een colli zitten drie hele broden waar twaalf plakken van 90 gram uitgehaald kunnen worden. Om derving tegen te gaan is ieder bananenbrood in twee stukken verdeeld waardoor er per keer zes plakken hoeven te ontdooien.

Voedsel verspillen beperken

Het bananenbrood is ontwikkeld in een samenwerking tussen de bakkerij van Hutten en de biologische supermarkt. Het product komt voort uit het streven om voedsel verspillen te beperken. Bob Hutten van het cateringbedrijf is tevens initiatiefnemer van de Verspillingsfabriek, gevestigd op het voormalig DHL-terrein in Veghel. Bakkerij Kentalis, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de productie verzorgen, werkt samen met doven- en slechthorendeninstituut Kentalis. De biologische zorgbakkerij maakt tevens het assortiment bakkersproducten voor huislabel De Guijt.

Reageer op dit artikel