blog

Hartverwarmend

Blogs

De wereld is volop in beweging. En niet altijd in gunstige zin: oorlogskreten en bombardementen voeren de boventoon, klimatologen maken zich zorgen, de energiemarkt lijkt afhankelijker te worden van inkopen in het buitenland. Genoeg om over te somberen, dat gevoel zal u wellicht ook wel eens bekruipen.

Hartverwarmend

Genoeg om over te somberen, dat gevoel zal u wellicht ook wel eens bekruipen. Hoe hartverwarmend is het dan te kijken naar de vele initiatieven en goed ondernemerschap in de brood- en banketsector.

De redactie van Bakkerswereld komt soms ogen en oren tekort om alles te volgen, maar in grote lijnen zijn dit de smaken die zijn aan 2015 overhoudt: positivisme, omdenken, trots op het vak, ambachtelijke brood als bindmiddel in de samenleving, écht goed banket voor de zoete momenten.

Deze laatste Bakkerswereld van 2015 laat er mooie staaltjes van zien. De redactie is behoorlijk onder de indruk van het ‘nieuwe ondernemen’ dat Henk-Jan en Johan van Maanen hebben toegepast in hun bedrijf in Rijswijk. Het nieuwe ondernemen houdt in: vermogen tot aanpassen. De mens staat weer centraal, zowel de klant als de medewerker, en het plezier is terug op de werkvloer en in de harten van de ondernemers.

Plezier spreidt ook Annet Plaizier uit Hoogeveen ten toon. ‘Het mag allemaal wel
eens wat positiever’, is haar motto. Plaizier ontvangt de klanten van harte in de
winkels in Hoogeveen, maar de meeste ‘winst’ behaalt ze tegenwoordig als ze naar
eetfestivals en fairs gaat. ‘Daar heb je tijd voor elkaar, mensen geven makkelijk geld uit en het is gezellig!’

Léon en Yvonne van Gils maakten van de nood een deugd toen duidelijk werd dat
Yvonne coeliaki heeft. Haar man richtte er een speciale bakkerij voor in, want:
Yvonne moest weer lekkere dingen kunnen eten. Tegelijkertijd geven ze hiermee hun
bedrijf een nieuwe impuls.

En dan de vele initiatieven die nu mooi passen bij de kerstgedachte, maar er het
hele jaar door zijn. De Bakkers Lamers helpen vluchtelingen aan werk en ervaring,
omdat ze integratie belangrijk vinden. Diverse bakkers leveren – jaarrond – brood en
andere producten aan de Voedselbanken, omdat ze minderbedeelden willen helpen
en verspilling willen voorkomen. Eric van Otten, brood- en banketbakker in Enter,
richtte de stichting The Breadhouse op om bakkerijen op te zetten in landen als
Armenië en Zuid-Afrika.

U geniet straks van een welverdiend kerstmaal, uitgeput van de vele uren werk
wellicht, maar hopelijk wel met een voldaan gevoel. Wij hopen dat u de champagne
straks om allerlei redenen kunt laten knallen en gaan graag met u positief 2016 in!

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels