De bakkerijbranche heeft er een nieuwe naam bij: Colandis. Achter het bedrijf staan Jaap Smilde en Armanda Nicolai, samen goed voor meer dan 25 jaar ervaring in frituurolie en het ophalen van gebruikte olie. Smilde is vooral bekend uit de inzamelwereld, Nicolai uit de verkoop van nieuwe olie. Hun samenwerking ontstond vanuit een groeiende vraag naar gemak en betrouwbaarheid. ‘Toen we steeds meer vragen uit de markt kregen, zijn we begonnen met het leveren van frituurolie onder eigen merk én het ophalen van gebruikte olie’, vertelt Smilde.

Helderheid en service
Colandis staat voor duidelijkheid en continuïteit, benadrukt Nicolai. Het bedrijf levert frituurolie en haalt gebruikte olie op onder één dak. De naam is afgeleid van collect and distribute. ‘Bakkers willen kwaliteit, gemak en betrouwbaarheid. Daar sluiten wij precies op aan.’
Een belangrijk onderdeel van de dienstverlening is de inzameling van gebruikte olie. Dat gebeurt via de eigen ophaalservice van Colandis. Na de drukke decembermaand kan de bakker zijn opslagruimte zo weer schoon en efficiënt gebruiken.
CrispOn Gold
Onder het merk CrispOn levert Colandis frituuroliën die speciaal zijn ontwikkeld voor professioneel gebruik. Voor de oliebollentijd adviseren Smilde en Nicolai CrispOn Gold, een uitgebalanceerde blend van palmolie, high oleic zonnebloemolie, zonnebloemolie en raapzaadolie. Die combinatie zorgt volgens hen voor stabiliteit, smaak en een gelijkmatige kleur.
Palmolie geeft een krokante korst en rijke smaak, high oleic zonnebloemolie verlengt de levensduur van de olie, terwijl raapzaadolie antioxidanten toevoegt die oxidatie tegengaan. De olie bevat antischuim en is sojavrij.

Positieve ervaringen
De eerste reacties uit de praktijk zijn positief. ‘CrispOn Gold is gemaakt voor mijn wensen. De kwaliteit is echt top’, zegt Nico Sterrenberg van de oliebollenkraam in Schiedam. Ook Bakkerij Vliegendehond uit Wolvega noemt de olie constant en helder tijdens het gebruik.
Praktische tips
Volgens Nicolai kunnen bakkers de levensduur van frituurolie eenvoudig verlengen.
‘Verwijder bakresten regelmatig, zodat er geen verbrande deeltjes ontstaan. Dat voorkomt dat de olie achteruitgaat’, zegt ze. ‘En bak op een temperatuur tussen de 175 en 180 graden. Dat geeft het mooiste resultaat én helpt om vorming van acrylamide te voorkomen.’
Actie voor bakkers
Ter gelegenheid van de introductie organiseert Colandis de Oliebollenactie 2025. Bakkers die zich aanmelden via colandis.nl/oliebollenactie2025 maken kans op een culinair verblijf op Landgoed Lauswolt.









