Nieuwe trainingen voor leerbedrijven stagiairs Boulanger niveau 4

Nieuwe trainingen voor leerbedrijven stagiairs Boulanger niveau 4
Op dit niveau moeten leerlingen onder meer weten wat de invloed is van intensiever kneden. Foto: BI

Het Bakery Institute verzorgt vanaf mei weer trainingen voor leerbedrijven die stagiairs van de opleiding Boulangerie niveau 4 begeleiden. In het traject is specifiek aandacht voor relevante vaktechnieken en een didactische vertaalslag naar het leerbedrijf.

De praktijkbegeleiders voor de niveau 4-opleiding Boulangerie kunnen terecht op drie locaties:

  • Deltion College, Zwolle: 17 en 18 mei
  • Bakery Institute, Zaandam: 31 mei en 1 juni
  • NBC, Wageningen: 11 en 12 oktober

Het gaat om een training van 16 uur in 2 dagen tijd. Er is plaats voor maximaal 12 personen per training.

Waarom deze training?

Diverse scholen zijn het afgelopen schooljaar een MBO-4 opleiding Boulanger gestart. Inmiddels zijn de docenten voor dit traject opgeleid en helpt het Bakery Institue hen met de laatste loodjes van het curriculum.

Ook heeft het opleidingsinstituut in Zaandam speciaal voor leerbedrijven een traject ontwikkeld waarin aan de hand van een praktijkgerichte casus de basis aan relevante vaktechniek wordt behandeld. Directeur Tamara Hoogerwaard: 'Het gaat dan om de verschillende parameters waarmee je je eindproduct kunt beïnvloeden. Denk aan thema’s als hydratatie en fermentatie. De casus komt ook terug in de niveau 4-opleiding en zal dus ook in het onderwijs gebruikt worden.'

(tekst loopt door onder de foto)

Casus gebaseerd op de praktijk

De casus is gebaseerd op de veelvoorkomende werkpraktijk van de bakkerij. Het gaat dan om vragen als: Wat is de invloed van intensiever kneden? Wat gebeurt er met je eindproduct als je meer water toevoegt of langer laat rijzen? Welke verschillen in verwerking zie je tussen graansoorten? Hoe kun je malsheid beïnvloeden? Hoe kunnen we een meer holistische benadering hanteren dan alleen naar het product te kijken? Wat vraagt de klant van morgen?

In de casus is er in het bijzonder aandacht voor wat de praktijkbegeleider hierin van de niveau 4-student mag verwachten. De training biedt de praktijkbegeleider van het leerbedrijf tips en tricks om de student te begeleiden.

Ruimte voor persoonlijke vraagstukken

Tijdens de lesdagen proberen we natuurlijk ook wat ruimte te reserveren voor de persoonlijke vraagstukken van praktijkbegeleiders in de begeleiding van studenten en de uitdagende kwesties waar zij als bedrijf mee te maken krijgen.

En dan de follow-up. Hoogerwaard: 'We raden aan om deze scholing later in het jaar of in een volgend jaar nog eens te herhalen met vernieuwde casuïstiek. Ook zijn we samen met de mbo-scholen bezig om een kick-off sessie te organiseren als aftrap van de opleiding, waarbij ook de leerbedrijven een plek krijgen. Om een nieuwe opleiding als de niveau 4 Boulangerie te laten slagen is het immers van essentieel belang dat de school, docenten, studenten en leerbedrijven optimaal op elkaar zijn ingespeeld.'

Bijdrage in de kosten

Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf ondersteunt het opleiden van praktijkbegeleiders voor de niveau 4 opleiding Boulanger. Het traject is tot september 100% gesubsidieerd voor leerbedrijven van scholen die starten met de opleiding. Vraag hiernaar bij het Bakery Institute.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.