nieuws

BakkerijMonitor: ‘Ambachtelijke bakker sluit jaar 2018 vlak af’

Strategie

De omzet bij ambachtelijke bakkers die meedoen aan de BakkerijMonitor, is in de kersttijd in 2018 stabiel gebleven ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat blijkt uit de gegevens van ruim 350 vestigingen van deelnemende bakkers.

BakkerijMonitor: ‘Ambachtelijke bakker sluit jaar 2018 vlak af’
Friso Berghuis. Foto: BakkerijMonitor

Volgens Friso Berghuis, eigenaar van de BakkerijMonitor, zien we door een stijging van de omzet in de kerstperiode met 2,1 procent en ruim 1,5 procent meer eindejaarsverkopen, een behoorlijke inhaalslag.

Oudejaarsdag

‘Bewust is ervoor gekozen om de omzet van oudejaarsdag (formeel week 1 van 2019) mee te nemen in deze analyse. Kijken we over de afgelopen 52 weken, dan werd een omzetdaling van 1,3 procent gerealiseerd bij 1,2 procent minder transacties. Wanneer we echter het hele jaar erbij pakken, dan komen we uit op een daling van 0,1 procent bij 0,7 procent minder transacties’, aldus Berghuis.

Wisselend

De resultaten zijn verder wisselend te noemen. ‘Bij 46 procent van het aantal vestigingen zien we een omzetstijging van gemiddeld 5,4 procent bij 4,2 procent meer transacties. Bij de vestigingen die een daling van de omzet hebben (54 procent), is de gemiddelde daling 4,3 procent bij eveneens 4,3 procent minder transacties.’
Voor het jaar 2019 blijft het van groot belang om wekelijks te blijven sturen op de cijfers, stelt hij. ‘De doorgevoerde btw-verhoging zul je op de één of andere manier uit je cijfers moeten elimineren om te zorgen dat je een goed vergelijk hebt en houdt. Bakkers die meedoen aan de BakkerijMonitor hoeven zich hierover geen zorgen te maken’, vervolgt Berghuis. ‘Uiteraard zijn we voorbereid op wisselende marktomstandigheden. Laat 2019 maar komen. Samen met verschillende samenwerkingspartners staan we ook dit jaar weer klaar om de bakkers optimaal te helpen.’

Eerstvolgende editie

In de eerstvolgende editie van Bakkerswereld wordt uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkelingen. Ben je nog geen deelnemer aan de BakkerijMonitor? Kijk dan op de website www.bakkerijmonitor.nl en begin het jaar met nog meer inzicht.

Reageer op dit artikel