blog

12,5% loonsverhoging en meer vrije tijd

Strategie

12,5% loonsverhoging en meer vrije tijd

Hoe vaak krijgen vakvolwassen medewerkers in hun werkende leven een uurloonverhoging van 12,5 procent? En bovendien ook nog meer vrije tijd op de koop toe? Die mogelijkheid bestaat sinds 1 januari 2016 in de bakkerijbranche voor alle werknemers die 60 jaar of ouder zijn. Het aantal dienstjaren dat zij hebben maakt niet uit.

Hiermee is de bakkerijbranche één van de eerste bedrijfstakken waarin werknemers gebruik kunnen gaan maken van de Vitaliteitsregeling. Door deze regeling hebben collega’s de mogelijkheid om 80 procent van hun contract te gaan werken en 90 procent van hun huidige salaris te gaan verdienen. De pensioenopbouw blijft gelijk.

Inmiddels is al een behoorlijk aantal mensen ingestapt op deze regeling. Ik ben ervan overtuigd dat zij zich hiermee een grote dienst bewijzen. Immers, het werk in de bakkerij vergt veel van mensen. Met de verschuiving van de pensioendatum naar 67 jaar is in een ieders belang dat een collega gezond die leeftijd bereikt. Daarom hebben FNV, CNV, NVB en NBOV deze regeling in een cao vastgelegd.
Met deze Vitaliteitsregeling hebben werknemers van 60 jaar of ouder de unieke mogelijkheid om, op jaarbasis, netto 44 dagen extra vrij te hebben ten opzichte van de situatie dat zij fulltime werkten voor 1 januari 2016. En voor de uren die worden gewerkt, krijgen zij vervolgens 12,5 procent per uur meer betaald.

Natuurlijk heeft iedere werknemer een eigen situatie met individuele afwegingen. En daar spelen financiële overwegingen natuurlijk ook een rol. Maar de extra vrije tijd geeft de mogelijkheid om na de pensionering minder belast te kunnen genieten van het leven. Door de laatste 7 jaar van het arbeidzame leven 80 procent in uren te werken, is namelijk één ding zeker: die 7 jaar zal de medewerker minder fysieke belasting hebben, waardoor hij vermoedelijk gezonder aan de pensionering zal beginnen.

Zijn er werknemers die nog twijfelen? De contactpersoon bij FNV of CNV kan uitleg geven. Vraag dan naar de voordelen van de regeling. De bonden kennen alle ins en outs. Het is namelijk, zoals ik het weleens hoor, geen werkgeversregeling, maar een regeling voor werknemers. En die verdienen het gewoon om op een goede, verantwoorde wijze naar hun pensioendatum toe te werken.

Reageer op dit artikel