artikel

BakkerijMonitor: aantal transacties daalt 0,7 procent

Strategie 232

De omzet bij de ambachtelijke bakkers die meedoen aan de BakkerijMonitor, is in het jaar 2018 stabiel gebleven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de gegevens van ruim 350 vestigingen van deelnemende bakkers. Lees hier de bijdrage van Friso Berghuis in Bakkerswereld 1 die 18 januari verscheen.

BakkerijMonitor: aantal transacties daalt 0,7 procent

Door een stijging van de omzet in de kerstperiode met 2,1 procent en ruim 1,5 procent meer eindejaarsverkopen, zien we een behoorlijke inhaalslag.

Bewust is ervoor gekozen de omzet van Oudejaarsdag (formeel week 1 2019) mee te nemen in deze analyse. Kijken we over de afgelopen 52 weken, dan werd een omzetdaling van 1,3 procent gerealiseerd bij 1,2 procent minder transacties. Wanneer we echter het hele jaar erbij pakken, dan komen we uit op een daling van 0,1 procent bij 0,7 procent minder transacties.

Bij 46 procent van het aantal vestigingen zien we een omzetstijging van gemiddeld 5,4 procent bij 4,2 procent meer transacties. Bij de vestigingen die een daling van de omzet hebben (54 procent), is de gemiddelde daling 4,3 procent bij eveneens 4,3 procent minder transacties.

Hoogtijdagen

Op en rond de hoogtijdagen zien we eveneens wisselende resultaten. Overall blijkt dat Pasen en Sinterklaas schommelen rond dezelfde omzetten als een jaar geleden. Koningsdag laat een forse stijging van de omzet zien van 16 procent. Omdat ook voorafgaand aan Koningsdag Oranjegebak wordt verkocht, is ervoor gekozen twee dagen mee te nemen in deze analyse.

De omzetten van zaterdag en vrijdag voorafgaand aan Moederdag laten een daling zien van 3,7 procent. Omdat we hier autonoom vergelijken, en over dezelfde dagen en periode, ligt hier voor het nieuwe jaar zeker een kans. Het advies is om tijdig te beginnen met het uitdenken van iets echt origineels. Zorg er tevens voor dat de marketing dan goed op orde is, en schakel waar nodig een specialist in.

Het jaar 2018 kende een warme zomer en dat hebben de deelnemende bakkers gemerkt. Over een periode van vijf weken bouwvakantie is de omzet gedaald met 9,2 procent. Los van regionale verschillen, is dit een behoorlijke domper op de feestvreugde. Deelnemende banketbakkers en de categorieën Gebak/Taarten laten een sterkere daling zien.

Wijzigingen

Ook voor de verdere ontwikkeling van de BakkerijMonitor wordt het een mooi en uitdagend jaar. De rapportages zullen met ingang van 2019 op basis van ‘ex btw’ worden verzorgd. Dus of de ondernemer nu wel of niet de btw heeft verhoogd, de trend blijft voor iedereen gelijk. Daarnaast zullen, ingaande 1 januari 2019, de rapportages gebaseerd worden op vierhonderd individuele vestigingen door nieuwe aanwas, maar ook omdat vestigingen dan 100 procent autonoom kunnen meedoen. Ten slotte wordt het wekelijkse rapport aangepast en wordt een permanente 80/20-analyse meegegeven op artikelniveau. Waardevolle informatie om nog beter te kunnen sturen.

Op Bakkerijmonitor.nl kun je gratis een uitgebreidere marktanalyse downloaden met onder andere de ontwikkelingen per regio, omzetklasse, artikelgroep en veel meer.

Ga op speeddate met Berghuis op Bakkersvak

Bakkerswereld geeft ondernemers de gelegenheid om op ‘speeddate’ te gaan met onze consultants. Friso Berghuis is er daar één van. Geïnteresseerd in een 1 op 1 gesprek met de eigenaar van de BakkerijMonitor? Meld je dan snel aan!

Reageer op dit artikel