Mensen

De gaande en komende directeur bij Bakels Senior: Ronald Menting en Roderik de Harder.
bakkerijen

Bestuurswissel bij Bakels Senior: Ronald Menting draagt bedrijf over

Directeur Ronald Menting van Bakels Senior draagt de leiding van het bedrijf per 1 maart 2025 over aan Roderik de Harder. Menting is lange tijd de drijvende kracht achter de groei van het bedrijf geweest. Hij stond onder meer aan het roer van de verhuizing van Weesp naar een modern onderkomen in Zeewolde.

Hoekstra is zeer geroerd door de eer die hem ten deel valt. Foto's: René Terpstra
ondernemen

Klaes Hoekstra houdt het niet droog bij koninklijke onderscheiding

Klaes Hoekstra uit Bedum is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De bescheiden, standvastige, altijd gedreven en toegewijde oud-bakker en bakkerijconsultant werd op 1 februari tijdens de 15e Bedumer Winterloop totaal verrast door familie, vrienden en de burgemeester.

Foto ter illustratie/ANP
eindexamens

SVH zoekt examinatoren Bakkersassistent

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) is naarstig op zoek naar examinatoren voor het examen SVH Bakkersassistent. Het gaat in eerste instantie om de regio Gelderland/Limburg. Een examinator biedt ondersteuning bij het afnemen van examens op met name scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro).

Dankzij steun vanuit de Nederlandse bakkerijsector overhandigt Willem Fennema o.a. een nieuwe mixer aan de bakker in Mykolajiv.
Jong en Gedreven

Brood als baken van hoop - Willem Fennema zet zich in voor mobiele...

Willem Fennema, bakkerijtechnoloog en hbo-student, zet zich in voor broodvoorziening in het door oorlog verscheurde Oekraïne. Met mobiele bakkerijen en hulp van de bakkerijsector brengt hij hoop naar de zwaarst getroffen gebieden.

Meelstof kan zorgen voor allergieën en uitval van medewerkers.
Foto: Shutterstock
bakkerijen

Wat kun je doen tegen meelstof? Dit zijn de tips

Arbeidshygiënist Vanessa Zaat bezoekt regelmatig bakkerijen voor een werkplekonderzoek. De aanleiding is vrijwel altijd dat iemand klachten heeft die samenhangen met blootstelling aan meelstof of andere allergenen. Wat ziet zij zoal in de praktijk en welke oplossingen zijn er?

André Merlijn legt uit bij welke jongeren de kansen liggen: vooral de twijfelaars zijn goede potentiële werknemers.
uitgelicht

Werkgevers willen Vakschool Wageningen terug, opsteker voor BI

De Vakschool Wageningen mag terugkeren in haar vertrouwde vorm, als het aan werkgevers in de bakkerijsector ligt. Een utopie? Wellicht, maar herstel van een stevige niveau-4-opleiding is een behoefte die leeft. Het wordt gevoeld als één van de oplossingen voor de huidige personeelsproblematiek.

Jos Huybregts voelt zich in 2023 door de FNV opgezet tegen zijn eigen medewerkers. Foto’s: NBOV tijdens 25-jarig jubileum in Inn Style
uitgelicht

Open brief: 'Nieuwe salarisronde leidt tot tijdelijk winnaarsgevoel...

De huiveringwekkende gevolgen van de staking bij Bakkerij van Vessem staan eigenaar Jos Huybregts nog in het geheugen gegrift. Nu, aan het begin van nieuwe cao-rondes voor het ambacht, schrijft hij een open brief aan de sector. Huybregts pleit onder meer voor een Belgisch systeem van salaris-aanpassingen. 'Vorig jaar hebben we 16% om onze oren gehad, wat verwachten de bonden nog van ons?'

Jong en Gedreven

Jong en gedreven - Hesli Redder: 'Brood is een levend iets, daarmee...

Boulanger in spé, Hesli Redder, heeft een visie op ambacht en authenticiteit. Brood bestaat uit water, bloem en gist of desemculturen. 'Het is niet zomaar een product', stelt Hesli. Brood leeft en je moet ermee leren omgaan. Hij vertelt aan Bakkerswereld over de kneepjes van het vak die hij leert tijdens zijn opleiding, in zowel het noorden als het zuiden van Nederland.

Richard Martens hier in het bedrijf in Odoorn dat hij met zoveel trots en plezier runde. Foto: archief Bakkerswereld
in memoriam

Richard Martens - 'Bakker Joost' - plotseling overleden

Richard Martens - bakkerszoon, bakker in hart en nieren en eigenaar van 'Bakker Joost' in Odoorn - is vrijdag 27 december geheel onverwacht overleden. Martens was nog maar 53 jaar. Hij laat zijn vrouw Annet en drie kinderen achter.

Benjamin van Vliet stapt in januari 2025 opnieuw aan boord om brood te bakken voor de bemanning. Foto: Dennis Wisse
brood

Jong en Gedreven - Benjamin van Vliet bakt aan boord van een...

Je bent jong, hebt een bakkersdiploma op zak, werkt bij het Vlaamsch Broodhuys en dan besluit je aan boord van een ziekenhuisschip te stappen. Wat drijft je dan - bijna letterlijk - en wat moet je in huis hebben om zes tot zeven maanden aan boord te zijn? Benjamin van Vliet doet het: 'Je leert het vak steeds beter in de vingers te krijgen.'