nieuws

Bakker Frank van Eerd voor derde keer Gamechanger

Nieuws

Frank van Eerd, eigenaar van de Bisschopsmolen te Maastricht, is vandaag voor het derde jaar op rij gekozen als Gamechanger in de Food100.

Bakker Frank van Eerd voor derde keer Gamechanger
Frank van Eerd is het komende jaar gamechanger in de Food100. Foto: Jan Willem Schouten

In de Food100 staan 50 ervaringsdeskundigen en 50 jonge talenten.

Criteria

De ambachtelijke bakker Frank van Eerd, eigenaar van De Bisschopsmolen in Maastricht, is dit jaar wederom door de vakjury verkozen tot Gamechanger, waarbij er werd beoordeeld op vier criteria; daadkracht, innovativiteit, de drie P’s (People, Planet en Profit) en delen.

De Bisschopsmolen

De Bisschopsmolen is een vooruitstrevende bakkerij en continue in ontwikkeling. Innovativiteit, daadkracht en delen staan voorop. Zo haalt men de ingrediënten waar mogelijk uit eigen regio, worden er alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt en is de keten van boer – molenaar – bakker volledig transparant. In 2005 werd de bakkerij na een grondige renovatie, in samenwerking met de gemeente, heropend door Van Eerd als 1e 100% speltbakkerij van Nederland.

Graansoorten

Frank van Eerd: ‘Destijds was spelt ontzettend onpopulair, geen enkele bakker wilde er mee werken. Begrijpelijk, want om van dit graan een écht brood te bakken zonder hulpstoffen vergt veel kennis en passie voor het bakkersambacht. Ik werd voor gek verklaard, zeker toen ik besloot een speltbakkerij te starten in hartje Maastricht. Tóch heb ik doorgezet, omdat ik geloof in de kracht van granen en duurzaam ondernemen’. Nu, bijna 15 jaar na de opening, werken zijn bakkers met meer dan 20 verschillende graansoorten van eigen bodem. Op ambachtelijke, traditionele wijze worden er desembroden gebakken en échte Limburgse vlaai, zonder  conserveringsmiddelen.

Niet alleen

‘Maar Gamechanger worden, dat doe je niet alleen,’ stelt Van Eerd verder . ‘Om écht een verschil te maken, zijn duurzame relaties van groot belang. Eerlijke afspraken zijn hierin leidend, met eerlijke prijzen voor elke schakel in de keten’. Sinds de start van De Bisschopsmolen werkt hij samen met de telers van Kollenberger Spelt, die naast spelt ook vele ander graansoorten telen zoals rogge en gerst. Het graan wordt gemalen bij de Commandeursmolen door familie Schyns en het fruit komt van de  Bemelerhof te Bemelen.

Jumbo-Visma

Van Eerd zoekt ook samenwerkingen buiten zijn vakgebied op. Zo heeft hij al jarenlang een partnership met wielerploegen Team Jumbo-Visma en Team Sunweb, maar ook Sportcentrum Papendal, Gulpener Bierbrouwerij, Wageningen University en Maastricht University spelen een belangrijke rol bij de continue duurzame innovatie. Van Eerd: ‘Door samen te werken met vakmalloten buiten mijn eigen kennisgebied, kunnen we
allemaal leren en groeien. We wisselen kennis en ideeën, sparren, discussiëren en kunnen  elkaar zo inspireren tot nieuwe inzichten. Dit heeft niet alleen betrekking op ons netwerk van partners, maar ook op de gasten die ons dagelijks bezoeken.’

Lees ook: Van Eerd opnieuw Gamechanger in Food100

Reageer op dit artikel