nieuws

Maxim Rolvink is de eerste broodsommelier van Nederland

Nieuws

Maxim Rolvink (29), die bij restaurant Wils in Amsterdam werkt, is de eerste broodsommelier van ons land, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Maxim Rolvink is de eerste broodsommelier van Nederland
Foto: NBA

Een sommelier is meestal iemand die zich gespecialiseerd heeft in wijn. Hij of zij weet bijvoorbeeld precies welke wijn perfect smaakt in combinatie met de gerechten van een restaurant. Tegenwoordig bestaan er veel meer soorten sommeliers: theesommeliers, watersommeliers en zelfs olijfoliesommeliers.

Een broodsommelier bestond in ons land nog niet, wel in België en Duitsland. Maxim Rolvink, die van oorsprong bakker is, treedt in hun voetsporen. Hij maakt verschillende broden, die de gerechten aanvullen of versterken. Denk bijvoorbeeld aan een zoete brioche bij het dessert of een focaccia met op open vuur gegrilde tomaat of groenten.

Zelf heeft Rolvink nog nooit van de term broodsommelier gehoord, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. De jonge bakker was op zoek naar nieuwe impulsen in de keuken. Ruim twee jaar heeft hij bij een biologische en ambachtelijke bakkerij gewerkt, waar hij voor de horeca broden heeft ontworpen. De koks in de keuken houden meer van verrassende broden die niet te koop zijn bij een doorsnee bakker en hij vindt het ook veel leuker om met creatieve technieken te werken.

Kefir

Een voorbeeld van zo’n creatieve techniek is het brood maken op kefir, ofwel gefermenteerde zuivel, in plaats van desems of gist. Rolvink zegt dat het brood op basis van kefir veel smaakvoller wordt. Ook wil hij een brood maken waarbij hij het graan laat ontkiemen en een percentage daarvan door het deeg draait. Zodoende kan hij nieuwe smaken creëren.’

Om broodsommelier te worden moet je volgens de bakker granen en technieken kennen en eigen brood kunnen ontwikkelen, waarvoor je op zoek gaat naar de juiste granen en de perfecte combinaties daarin.  Vervolgens kunnen deze broden verwerkt worden in gerechten.

 

Reageer op dit artikel