nieuws

Keuringsdienst van Waarde duikt in vloerbrood

Nieuws 2578

De Keuringsdienst van Waarde heeft geregeld aandacht voor brood. Donderdag 31 oktober gaat het tv-programma van KRO/NCRV over vloerbrood.

Keuringsdienst van Waarde duikt in vloerbrood
Foto: Herbert Wiggerman

De redactie van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde gaat op zoek naar de authenticiteit van vloerbrood. Daarvoor zijn de interviewers onder anderen op bezoek gegaan bij brood- en bakspecialist Hans Som en bij Harm Spronk van Spronk Bakkerijmachines.

Allerlei vragen

‘We kregen allerlei vragen’, vertelt Harm Spronk. ‘In wat voor een oven wordt vloerbrood gebakken, welke soort ovens zijn er, hoeveel vloerovens zijn er, bakken alle bakkers hun vloerbrood op de stenen vloer, wat is het verschil in vloerbrood tussen ambacht en retail? Alle heel vriendelijke vragen, maar je weet nooit hoe dat in de uitzending wordt gebruikt’, aldus Spronk.

Wetgeving moet duidelijker

Hans Som geeft aan dat hij steeds opnieuw duidelijk heeft uitgelegd van welke ingrediënten hij vloerbrood maakt en hoe dat wordt gebakken. ‘De wetgeving is op dit vlak niet duidelijk, dat is een probleem’, zegt hij. ‘Net als bij desem; als daar 5 procent desempoeder op zit, mag je het al desembrood noemen. Dat moet je als bakker niet willen! Altijd eerlijk je verhaal vertellen en goede spullen gebruiken.’

Croissant al eerder in de spotlight

Eerder deze maand besteedde de Keuringsdienst van Waarde aandacht aan de croissant. Tijdens het Open Huis van Bakeplus, 16 september in Haaften, haakte marketeer Joep Gommans in op die uitzending. Gommans gaf op uitnodiging van Bakeplus een workshop fotograferen/filmen met de smartphone.

‘Na de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over de croissants, zag ik heel veel filmpjes waarin bakkers lieten zien hoe zij hun croissants maken. Heel goed, maar het is wel re-actief. Je kunt als bakker natuurlijk ook pro-actief laten zien wat je doet en hoe je de producten maakt’, zei Gommans daar.

Reageer op dit artikel