nieuws

Royal Steensma opent nieuwe drooghal in Franeker

Nieuws 647

Royal Steensma opent nieuwe drooghal in Franeker
Wethouder Caroline de Pee en Royal Steensma-directeur Rimmert de Jong toasten op de opening van de nieuwe drooghal van Royal Steensma in Franeker. De oude hal werd vorig jaar door een fikse brand verwoest.

De nieuwe drooghal in Franeker van bakkerijgrondstoffenproducent Royal Steensma is zaterdag 25 mei officieel geopend door wethouder Caroline de Pee van de gemeente Waadhoeke. De hal, die wordt gebruikt om gekonfijte vruchten en schillen te drogen, werd een jaar geleden door een fikse brand in de as gelegd.

Wethouder Caroline de Pee (CDA) van de gemeente Waadhoeke opende de nieuwe drooghal van Royal Steensma door met een heftruck naar binnen te rijden.

Door onder het toeziend oog van algemeen directeur Rimmert de Jong en de medewerkers van Royal Steensma, met een heftruck de nieuwe hal binnen te rijden, markeerde wethouder De Pee een nieuw hoofdstuk voor de specialist in bakkerij-ingrediënten.

Schouders eronder

‘Het was flink schrikken geblazen’, memoreerde De Jong aan het moment dat hij vorig jaar maart, middenin de nacht werd gebeld dat er brand was. ‘Toen ik kwam aanrijden, leek het of de hele fabriek verloren zou gaan. Dat hakt er wel in.’ Goede zonering en brandwerende voorzieningen zorgden er echter voor dat de schade beperkt bleef tot het verlies van de drooghal. ‘Meteen na de brand hebben we alles uit de kast getrokken om zo snel mogelijk een nieuwe hal te kunnen bouwen. We hebben daarbij van alle kanten veel hulp gekregen. Ook onder onze medewerkers ontstond een groot gevoel van saamhorigheid. Samen hebben we de schouders eronder gezet, wat ertoe heeft geleid dat we een jaar na dato deze nieuwe hal in gebruik kunnen nemen.’

Daadkracht

Wethouder De Pee roemde in haar openingswoord de daadkracht van Royal Steensma. ‘Het voelt heel fijn om hier te staan, een jaar na die verschrikkelijke brand. We zijn als gemeente Waadhoeke trots op dit bedrijf, dat innovatief en exporterend is.’ De bestuurder haalde het voorbeeld van de ontwikkeling en introductie van het suikervrije suikerbrood aan: een idee uit de koker van Royal Steensma, uitgevoerd door banketbakker Romke van der Meulen van Patisserie Schaafsma uit Franeker. Een knipoog naar gedeputeerde Sander de Rouwe, die vorig jaar Friese bedrijven verweet te weinig te innoveren en exporteren. ‘Bij Steensma wordt het tegendeel bewezen’, vindt De Pee.

Een overzicht van de nieuwe drooghal.

De nieuwe drooghal, ontworpen door architect Gerke Boekema en gebouwd door Bouwbedrijf Friso, wordt de komende tijd verder ingericht met een droogband, droogkasten en een wervelbeddroger voor het drogen van gekonfijt product. Een beperkt deel van de vruchten die Royal Steensma konfijt – bessen, kersen, schillen van sinaasappel en citroen – ondergaat een droogproces via verschillende technieken. Dat is nodig om het product geschikt te maken voor verwerking in koekjes, muesli, chocolade repen of granola.

Omvang

De totale locatie in Franeker heeft een omvang van 25.000 vierkante meter: de nieuwe drooghal meet 1000 vierkante meter. Op het gebied van konfijten en infuseren heeft Royal Steensma een leidende positie in de markt. De producten gaan vanuit deze locatie naar meer dan 50 landen over de gehele wereld.

Reageer op dit artikel