nieuws

Horizon College stimuleert jongeren voor bakkersvak te kiezen

Nieuws

Horizon College stimuleert jongeren voor bakkersvak te kiezen

Scandinavische zaden, granen en deeg, veel deeg. Het waren de ingrediënten die werden gebruikt tijdens de masterclass voor broodbakkers uit de regio Noord-Holland Noord en studenten van het Horizon College. Voormalig wereldkampioen brood bakken, François Brandt, daagde hen tijdens een masterclass op 20 maart uit om nieuwe werelden te ontdekken binnen het vak brood bakken om zo het vak aantrekkelijk te houden.

Nederland heeft een tekort aan broodbakkers en de afgelopen jaren heeft het Horizon College veel aandacht besteed aan het vak brood bakken, met als doel om meer studenten hiervoor te interesseren.

Werelden verbinden

Van Den Helder tot Beverwijk en van Enkhuizen tot Schoorl kwamen bakkers en studenten woensdag 20 maart naar het Horizon College in Heerhugowaard om met de handen in het deeg inspiratie op te doen. Roel Pettinga, stagecoördinator van de afdeling Brood & Banket: ‘Wij vinden het als school belangrijk om werelden met elkaar te verbinden; de studenten, de bakkers en het onderwijs. Het ambacht brood bakken dreigt te verdwijnen en daarmee ook het ambachtelijke brood. Dat willen we voorkomen door jongeren te stimuleren om te kiezen voor dit ambachtelijke vak, dus echt met je handen in het deeg. Deze masterclass is bedoeld om tot dat inzicht te komen.’

Als bakker ben je nooit uitgeleerd

Tijdens de interactieve masterclass werden vijftien bakkers en vijftien studenten door François Brandt meegenomen in de wereld van het Scandinavische brood bakken. Met de vele broodsoorten die Nederland rijk is, is het Scandinavische brood een nog vrijwel onontgonnen gebied. De bakkers en studenten gingen onder leiding van de voormalig wereldkampioen brood bakken aan de slag met andere granen, zadenmelanges en veel meer water dan zij gewend zijn. Hierdoor krijgt het brood een onderscheidend karakter, blinkt het uit in smaak en is er sprake van optimale voedingswaarden. François Brandt over deze masterclass: ‘Het is belangrijk dat kennis wordt overgedragen en dat de student en leermeester samen kennis delen. Je bent als bakker nooit uitgeleerd.’

Reageer op dit artikel