nieuws

Van der Veer: ‘Brood 12 cent duurder door hogere energierekening’

Nieuws 3686

Echte Bakker Jaap van der Veer vreest een extra broodprijsverhoging van 12 cent door de onjuiste voorspelling van de energieprijzen door kabinet Rutte III. Die stijging komt bovenop de al eerder prijsverhogingen als gevolg van de btw-verhoging, hogere grondstofprijzen en verhoging van de cao-lonen, legt Van der Veer woensdag uit in een uitzending van Hart van Nederland.

Van der Veer: ‘Brood 12 cent duurder door hogere energierekening’
Jaap van der Veer voor de camera van Hart van Nederland. Foto: still

Het kabinet heeft zich bij de kostenramingen voor 2019, waaronder de energieberekeningen, laten adviseren op basis van cijfers van 2017. Nu de energieprijzen hoger uitvallen, in combinatie met de btw-verhoging op ook energie, vallen de rekeningen niet alleen voor particulieren hoger uit, maar zeker ook voor ondernemers in het MKB, een van de grootste werkgevers in Nederland.

Loze beloftes van het kabinet

Jaap van der Veer uit Ede is boos: ‘Het zijn loze beloftes van het kabinet. Tijdens Prinsjesdag wordt het beleid bekendgemaakt, daar baseren we ons als ondernemers op’, zegt de Echte Bakker in Hart van Nederland van woensdag 20 februari (vanaf 7.36 min). ‘Ik denk dat de minister van Economische Zaken moet kijken naar het MKB, welke prijzen die moet rekenen om iets te verdienen. ‘Dit is de zoveelste prijsverhoging. We hebben de 3 procent btw die erbij komt, de cao-verhogingen, grondstoffen worden duurder. Dat wordt allemaal wel doorberekend.’

Energie is grote kostenpost

De bakker vreest dat zijn energierekening dit jaar een paar duizend euro omhoog schiet. Dat geldt voor collega-bakkers net zo goed. ‘Energie is wel een van de grootste kostenposten in onze bakkerij.’

Hij hoopt dat de klanten niet weglopen door de extra prijsverhoging. Bovendien maakt hij zich zorgen over de leefbaarheid van de dorpen en steden. Supermarkten kunnen stunten met producten, maar kleine ondernemers kunnen zich dat niet permitteren. ‘Straks wordt gezegd: er is geen bakker, geen slager, geen groenteboer meer in het dorp. Alles gaat naar de grote jongens, we willen het dorp ook gezellig houden toch?’

Reageer op dit artikel