nieuws

WP Haton toont wereldprimeur op IBA 2018

Nieuws 1024

WP Haton toont op de IBA 2018, de toonaangevende bakkersbeurs in München, het begin van een hele nieuwe generatie machines. ‘In deze machines is 60 jaar know how verwerkt’, aldus directeur Henk Snellink. ‘Alles draait om communicatie via het internet. Met de 3D Twin Demo hebben we een wereldprimeur.’

WP Haton toont wereldprimeur op IBA 2018
Ferdinand Kottier van WP Haton geeft uitleg over de Clean Proofer, een nieuwe rijskast.

De 3D Twin Demo is het paradepaardje uit de stal van WP Haton. Met deze toepassing is het bedrijf in staat om rondom een gedeelde voorstelling van de machine in de vorm van een realtime interactief 3D-model live informatie-uitwisseling tot stand te brengen.

Proces optimaliseren door algoritmes en data

‘Via een beeldscherm – en dat kan ook via de telefoon – krijgen we altijd actuele informatie binnen door middel van het gebruik van 3D animatietechniek en onze 3D Scope technologie. We kunnen zo het live-proces volgen en waarschuwingen en meldingen weergeven. Dankzij specifieke algoritmen zijn we vervolgens in staat deze data te gebruiken om het proces te optimaliseren’, legt Snellink uit.

De Mammoeth, zoals de toepassing heet, is nu nog een prototype. ‘Maar hier komt uiteindelijk een hele serie van, ook veel kleinere apparaten’, aldus Snellink.

Clean Proofer masseert het deeg

Andere noviteit die WP Haton showt is de Clean Proofer, een nieuwe rijskast, die inmiddels operationeel is bij Borgesius Goedhart. Met deze machine neemt de wereldwijde marktleider op het gebied van deegverwerking afscheid van de cups, die zijn vervangen door metalen bakjes. Deze bakjes hoeven niet gekeerd te worden. Het deeg, dat 10 procent meer water kan bevatten, wordt als het ware gemasseerd doordat het in de bakjes heen en weer rolt.

Klik hier voor de tekst en uitleg van Ferdinand Kottier over de Clean Proofer

Sales-directeur Ferdinand Kottier: ‘De rijskast is heel deegvriendelijk. Zeker voor het Nederlandse product dat een relatief lange rijstijd kent, is het de perfecte oplossing. De deegbollen worden niet langer in kunststofpockets gelegd, maar in metalen bakjes. Dat materiaal plakt veel minder en daardoor is het mogelijk om 10 procent meer water en minder zout aan het product toe te voegen. Doordat de bollen heen en weer rollen in de bakjes, wordt het deeg als het ware gemasseerd en krijgt de perfecte vorm om vervolgens naar de langmaker te gaan. Ook wordt op deze manier iets meer volume verkregen.’

Wij geloven in brood zonder toevoegingen

‘Wij geloven in brood zonder toevoegingen’, gaat Kottier verder. ‘Het is de trend wereldwijd dat de consument steeds bewuster gaat eten en ook bakkers zijn daar natuurlijk mee bezig, zoals met het zoutvraagstuk. De Clean Proofer voldoet aan deze ontwikkeling.’

Deegvriendelijkheid

Bij WP Haton zijn gewichtsnauwkeurigheid, deegvriendelijkheid en hygiëne de speerpunten. De Clean Proofer wordt luchtgereinigd door middel van een ioniseringstechniek en ook de bakjes zijn volgens Snellink heel eenvoudig schoon te maken. Dat kan met, maar ook zonder water. De metalen bakjes kunnen licht worden verwarmd en restjes deeg kunnen er vervolgens worden uitgeborsteld.

Bij een storing kunnen de bakjes pendelen en hoeft de rijskast niet te worden leeggehaald

Ander voordeel van deze nieuwe rijskast, is dat de ketting waaraan de bakjes zijn bevestigd kan pendelen. ‘In het geval er ergens een storing in het proces is, hoeft daardoor niet de hele kast leeggehaald te worden. Daardoor hoeft er minder deeg te worden weggegooid en het voorkomt ook gevaarlijke situaties. De werknemer hoeft niet meer in de kast te klimmen of in het water te staan’, aldus Snellink.

 

Foto's

Reageer op dit artikel