nieuws

Oven hapert – jury IBA Cup lovend over Nederlandse inzending

Nieuws 1490

De jury is vol lof over de Nederlandse inzending voor de IBA Cup 2018. Hans Heiloo en Michel Schröder werkten zich vanochtend in het zweet om de wedstrijdproducten klaar te krijgen. De leden van het BoulangerieTeam leggen nu de laatste hand aan het showstuk. De concurrentie is moordend, maar de tussentijdse beoordeling van de jury om 13 uur klonk zeer hoopgevend. 

Oven hapert – jury IBA Cup lovend over Nederlandse inzending
Reuring aan de jurytafel als het Nederlandse team een flinke range aan producten naar de jury brengt. Foto's: AMR

De spanning was om te snijden vanochtend, omdat de oven van de Nederlandse deelnemers aan de IBA Cup 2018 niet naar behoren werkte. De oven kwam niet genoeg op temperatuur. Michel Schröder en Hans Heiloo bleven niettemin kalm, terwijl de technische dienst van Miwe het euvel probeerde te verhelpen. In de andere drie wedstrijdboxen deden de ovens het goed. ‘De jury gaat hier wel rekening mee houden’, zegt coach Hiljo Hillebrand.

Michel Schröder legt de laatste hand aan het feestbrood (brioches).

Niettemin bleef de tussentijdse presentatie op 13 uur staan. En daar sprak de jury het verlossende woord dat zij niets van het mankement hebben gemerkt: de producten zijn goed gebakken en ook over de smaak is de jury zeer tevreden. Coach Hiljo Hillebrand is reuzetrots op ‘zijn mannen’. ‘Ze zijn heel kalm gebleven en werken geconcentreerd. Ik ben echt heel trots op ze. Ze werken als een geoliede machine!’

Altijd weer verrassend

Een van de juryleden zei en public dat Nederland altijd weer verrassend voor de dag komt. En dat was zonder meer het geval: de Nederlanders pakten ook in de presentatie aan de jury groots uit. Het zorgde voor enige reuring toen de tableaus met de Danish Pastry en het Partybread naar de jurytafel werd gedragen. De vakkundige juryleden kregen daarmee een voorproefje van hetgeen straks inclusief het showstuk op de showtafel wordt gepresenteerd: het partybrood ín het gebakken broodmandje en de hele range aan Danish Pastry. De jury had er de handen en mond vol aan.

Coach snijdt producten zelf

Coach Hiljo Hillebrand nam zelf het aansnijden van de producten en de verdeling onder de juryleden ter hand, zodat ook de doorsnedes van de producten goed tot hun recht kwamen. Hillebrand vertolkte voor het eerst deze rol als coach. ‘Normaal sta ik aan de andere kant van de tafel’, vertelt hij, terwijl hij zijn team van buiten de ring coacht. ‘Dat is wel even anders, het is heel spannend.’

Heiloo en Schröder legden om 16.00 uur de laatste hand aan het showstuk in het thema van de IBA Cup dit jaar: The Universe. Het geheel is veilig naar de showtafel gebracht, wat altijd weer een spannend moment is. Rond vijf uur was de hele wedstrijd, inclusief het schoonmaken van de wedstrijdbakkerij klaar.

Jury ook na tweede ronde lovend

Ook tijdens de tweede en laatste jureringsronde was de jury laaiend enthousiast over de bijdrage van het Nederlandse team. ‘We kregen echt alleen maar positieve feedback’, glundert Hillebrand. ‘De jury gebruikte constant bewoordingen als ‘super’, ‘fantastisch’ en zelfs ‘subliem’. Vooral het roggebrood met fruit kon de jury zeer waarderen.’

Het is volgens de coach van de Nederlandse equipe moeilijk in te schatten wat het uiteindelijke resultaat van de wedstrijd zal zijn. ‘Het is pas de eerste dag. Er volgen nog acht landenteams. Er valt nog geen peil op te trekken. Maar ik kan niet anders zeggen, dan dat wij het als team echt heel goed hebben gedaan. Alles op tijd en ook de bakkerij is weer helemaal schoon. Echt super. We hebben echt alles eruit gehaald. Meer zit er ook niet in.’

Bienefelt en Som moedigen aan

Wereldkampioen en Meester Boulanger Peter Bienefeld en Hans Som gaven ook acte de présence in München om het IBA-team aan te moedigen. ‘Peter en Hans zijn ook heel tevreden’, gaat Hillebrand verder. ‘We hebben het echt samen gedaan. De credits gaan naar Michel en Hans en natuurlijk niet te vergeten naar François Brandt van het Bakery Institute, die een heel belangrijke rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van het showstuk.

Zondag en maandag treden opnieuw vier teams aan. Maandagavond wordt bekend wie van de twaalf landenteams met de IBA Cup 2018 wint.

De showstukken staan, de totale Nederlandse inzending wordt hier beoordeeld.

Inzending Japan

 

Inzending Zuid-Korea

 

Inzending Rusland

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel