nieuws

Jubilerende Buitelaar trakteert op muzikale inspiratiesessie

Nieuws 459

ResultsPlus van Jan Buitelaar bestaat tien jaar. Reden voor een inspirerende, muzikale jubileummiddag in Het Evertshuis in Bodegraven. JAZZtoConcern laat een kleine vijftig gasten met muziek zien hoe je kunt improviseren en vervolgens kunt innoveren.

Jubilerende Buitelaar trakteert op muzikale inspiratiesessie
Jan Buitelaar (r) viert het jubileum van zijn bedrijf Resultsplus met een muzikale inspiratiemiddag. Naast hem Greetje Dekker Grutter. Foto's: Resultplus

Jan Buitelaar van Resultsplus ontvangt zijn gasten 12 juni in het Evertshuis in Bodegraven met een gebakje van Dobla. Dobla heeft de middag mede mogelijk gemaakt. Na ontvangst is het tijd om naar het theater te gaan waar de mannen van JAZZtoConcern de gasten opwachten.

JAZZtoConcern bestaat uit een jazztrio en presentator. Presentator Ramon Blenderman leidt de middag in goede banen. Pianist Peter Groeneboom voert het woord namens het jazztrio. Hij wordt bijgestaan door bassist Erik Robaard en drummer Arno van Nieuwenhuize.

Leiderschap

Leiderschap, verandering en innovatie gaan hand in hand met het nemen van risico’s en het vermogen om te improviseren. De heersende opvatting is vaak dat improviseren noodzaak wordt als gangbare procedures en middelen tekort schieten. Veel traditionele managementstijlen zijn voornamelijk gericht op beheersing en controle in plaats van op creativiteit, verandering en authenticiteit.

JAZZtoConcern laat zien hoe improvisatie een deugd kan zijn en als instrument dient voor vernieuwing en optimale samenwerking in een steeds veranderende omgeving.

Het improvisatietrio omlijst de middag met muziek en maakt op speelse wijze duidelijk het improvisatieproces werkt. De parallellen tussen de musici en bakkerijondernemers zijn duidelijk aanwezig.

Bij improvisatie zijn drie factoren van belang:

  1. Gerichtheid op je omgeving
  2. Creatieve proces
  3. Kaders

1. Gerichtheid op omgeving

Het is allereerst belangrijk om gericht te zijn op je omgeving en storende factoren hierbij weg te halen. Pianist Groeneboom illustreert dit door piano te spelen met een slaapmasker op. Hierdoor focust hij zich op het geluid en de muziek die hij maakt.

2. Creatieve proces

Improviseren is een creatief proces waarbij bestaand gebied veranderd wordt in iets nieuws. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe combinaties te maken van bestaande elementen. Het muzikale trio werkt ook op deze manier. Zij maken nieuwe harmonieën met bestaande akkoorden.

Bij het creatieve proces is het belangrijk om te erkennen dat je niet overal goed in kunt zijn. Durf toe te geven waar je niet goed in bent, maar richt je energie op wat je wel kan en maak daar je specialisme van.

Als ondernemer is het belangrijk om het totaalplaatje van je onderneming te zien, net zoals een dirigent van een orkest. Iedere muzikant kan perfect zijn instrument spelen, maar heeft niet het overzicht van het gehele orkest. De dirigent wel, hij zorgt ervoor dat alles tot een goed klinkend geheel komt. Hetzelfde geldt voor een ondernemer. Die heeft stuk voor stuk vakmensen in dienst. Maar de ondernemer zorgt er voor dat alles goed loopt in zijn bedrijf en houdt het overzicht.

3. Kaders

Om te improviseren heb je kaders nodig. Kaders kunnen tijd en ruimte zijn, maar ook taal. Muzikanten spelen bijvoorbeeld in hetzelfde ritme. Maar om te kunnen innoveren is het belangrijk om de kaders op te rekken. Zo kom je op nieuwe ideeën waar je anders niet op was gekomen door beperkingen die je jezelf oplegt.

Improvisatie

Improvisatie begint met een vraag. Hoe kun je iets beter doen? Anders? Jan Buitelaar van ResultsPlus is de man die bakkerijondernemers kan helpen bij deze vraag te formuleren. ‘Ik sta graag naast mijn klanten’, zegt Buitelaar na afloop van de inspirerende middag. ‘Ik hoop dat ik mensen nieuwe inzichten heb gegeven en dat ze anders gaan nadenken over hun onderneming. Mensen zitten vaak vastgeroest in patronen. Het gaat toch goed zo? Waarom zou ik het anders doen? Maar op die manier beperk je jezelf en zal je nooit gaan groeien met je onderneming.’

Foto's

Reageer op dit artikel