nieuws

Branchepartijen zoeken coördinator voor project ‘Opvolgers gezocht’

Nieuws

Om de ambachtelijke bakkerijsector in stand te houden nemen een aantal partijen in de branche gezamenlijk het initiatief voor het project ‘Opvolgers gezocht’. Voor de uitvoering wordt momenteel een coördinator gezocht.

Branchepartijen zoeken coördinator voor project ‘Opvolgers gezocht’

De branchepartijen die de coördinator voor ‘Opvolgers gezocht’ zoeken, zien dat de rol en functie van de ambachtelijke bakker in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf onder druk staat. Daarover bestaat bij de ambachtelijke partijen in de sector al langere tijd zorg. Onder anderen Chiel van den Hout van Beko Advies heeft hierover de afgelopen jaren zijn zorgen uitgesproken.

Onafhankelijk platform

De senior adviseur bij Beko Advies/MOC is aanjager van het nieuwe, onafhankelijke platform Bedrijfsopvolgers Bakkerij. Geert Caniels (Echte Bakkersgilde), Rick Out (Patisserie College) en Hanno Spanninga (Foodresult) liepen hier direct voor warm en hebben zitting in de stuurgroep. Daarnaast zijn ook de NBOV, TopBakkers, NBA, BakePlus, Ambachtsbakkers, Nebafa, Tenba, en de Kredietunie Bakkerij Ondernemers aangehaakt.

Ook bedrijven met goed resultaat sluiten

Momenteel zijn er zo’n vijftien tot twintig transacties per jaar als het gaat om overname en bedrijfsopvolging, terwijl de ambachtelijke sector er eigenlijk twee keer zoveel nodig heeft; zoveel bedrijven komen er gemiddeld per jaar te koop. Van den Hout: ‘Dat betekent dat er ook bedrijven sluiten die een goede boterham kunnen bieden aan opvolgers.’

Volgens Van den Hout bereikt de komende jaren een flink aantal ondernemers de pensioengerechtigde leeftijd. ‘Zij zoeken opvolgers. We willen toch wel naar vijftig transacties per jaar toe. Kwalitatief goede, nieuwe, startende ondernemers die al werkzaam zijn in de sector of nieuw instromen.’

Spin in het web

De nieuwe coördinator is bij voorkeur iemand die neutraal is en boven de partijen staat. Hij of zij is verantwoordelijk voor de opzet en uitvoering van het platform. Op basis van senioriteit en deskundigheid neem de coördinator het voortouw bij het zoeken naar nieuwe, startende ondernemers die de ambitie hebben een bedrijf in de bakkerijsector over te nemen.

De wervingsadvertentie schrijft: ‘Als coördinator ben je de spin in het web en hèt centrale punt in de branche waartoe alle starters en verkopers zich wenden. Je weet naar welke adviseurs je beide partijen het beste kunt doorverwijzen. De stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers uit de bakkerijbranche, vormen jouw sparringpartners. Je coördineert onder andere de werving van geschikte kandidaten, de ontwikkeling van assessments, opleidingen coachingsmogelijkheden, het matchen van starters en bestaande bedrijven, financieringsmogelijkheden.’H

‘Je houdt van aanpakken’

Er wordt gezocht naar een hbo’er met minimaal vier jaar ervaring in de bakkerijsector en/of de foodsector MKB. De advertentie meldt ook: ‘Je instelling is belangrijker dan je opleiding: je houdt van aanpakken en legt makkelijk contact. Je bent een bruggenbouwer, je werkt planmatig en gestructureerd en je bent resultaatgericht. Je bent servicegericht en je spreekt de taal van de zelfstandige ondernemers. Affiniteit met de sector is een pré, enthousiasme een must.’

Solliciteren

Geïnteresseerden kunnen een CV met motivatie mailen naar vacature@bakkerijopvolgersgezocht.nl

Reageer op dit artikel