nieuws

Bakkers willen vlak voor kerst weer staken

Nieuws 2092

De bakkersstaking van vorige week heeft volgens vakbond FNV niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom bereiden bakkers zich voor om vlak voor kerst opnieuw het werk neer te leggen.

Bakkers willen vlak voor kerst weer staken
In maart van dit jaar voerde de FNV actie tegen de cao-voorstellen van werkgevers. Foto: NBOV

Vlak voor de kerst leggen bakkers het werk opnieuw neer, om op die manier aandacht te vragen voor een beter loonbod, toeslagen en zeggenschap, meldt FNV. Volgende week wil FNV daarom een nieuwe staking op touw zetten. Dan zullen er waarschijnlijk ook medewerkers van lokale, ambachtelijke bakkerijen meedoen.

Donderdagmiddag 14 december begonnen bakkers in de bakkerijen van grote bedrijven als Bakkersland, Vomar en Jaffa Bakery met een 24-uursstaking. In totaal deden er zo’n 150 mensen mee aan de actie, aldus FNV. De bond zegt dat sommige winkels door de staking weinig brood geleverd kregen, maar dat is niet uitgebreid onderzocht.

NVB en NBOV betreuren acties FNV

De acties en stakingen die FNV heeft aangekondigd, worden betreurd door werkgeversorganisaties NBOV en NVB. ‘Het onder druk zetten van de branche in deze tijd van het jaar past niet in de onderlinge verhoudingen’, zegt Jos den Otter (voorzitter NBOV).

‘Loonstijging is prima’

Volgens Den Otter voorziet de overeengekomen cao met het CNV in een prima loonstijging voor de werknemers in het bakkersbedrijf. ‘Het is ook de verantwoordelijkheid van de FNV deze cao op een juiste wijze uit te leggen aan hun achterban om onnodige onrust te voorkomen. De FNV heeft zelf besloten de onderhandelingstafel te verlaten.’

Reageer op dit artikel