nieuws

Beko Najaarsdagen tot en met dinsdag

Nieuws

Beko Najaarsdagen tot en met dinsdag
Speculaaskeuring op de Beko Najaarsdagen.

De Beko Najaarsdagen zijn nog tot en met vandaag (dinsdag) te bezoeken, van 11.00 tot 18.00 uur. De vakbeurs met circa 90 stands vindt plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Ook dit jaar wordt er speculaas gekeurd: gevulde speculaas en speculaasjes met en zonder amandelen.

Chocolade Compleet

Een nieuw speerpunt van Beko Coöperatie – Chocolade Compleet – krijgt een apart podium tijdens de Beko Najaarsdagen. Daarnaast zal er een demonstratie te zien zijn van vaktechnisch medewerker Michel Schröder, die samen met zijn Italiaanse vakgenoot Alberto Bernardi Italiaanse producten laat zien. Vakgenoot Peter Bienefelt laat zien hoe een goede traditionele stol gemaakt wordt en waar het mis kan gaan. Eén tip alvast: zorg ervoor dat spijs en deeg goed op temperatuur zijn, zodat er geen gaten rond de spijspil vallen bij het bakken.

Speculaaskeuringen

Een belangrijk en vast onderdeel van de Beko Najaarsdagen zijn de speculaaskeuringen. Elk jaar worden er tussen de 350 en 400 speculaasproducten beoordeeld. Momenteel zijn er 210 producten binnen ten opzichte van 150 vorig jaar.

Opvallend is dat bakkers dit veel vaker via voorinschrijving hebben gedaan, wat de wachttijd bij het binnenbrengen van de speculaasproducten versoepelt. De beoordeling wordt dit jaar voor het eerst digitaal verwerkt, waardoor grote verschillen in de beoordeling door de vak- en de consumentenjury direct worden gesignaleerd. Bij grote verschillen wordt het product dan ter herkeuring aangeboden.

Winnaars bekend

De keuring loopt tot dinsdagavond 18 uur. Woensdag worden per productgroep (gevuld, speculaas met en speculaas zonder amandelen) de regiowinnaars bekendgemaakt. En de overall-winnaar van het product dat het hoogste aantal punten haalt.

De vak- en consumentenjury beoordelen het niveau van de ingezonden speculaasproducten. Zij zien de kwaliteit doorgaans beter worden. Dat is ook het doel van Beko. ‘Onze keuringen en de wedstrijd hebben tot gevolg dat de speculaasverkoop bij ambachtelijke bakkers elk jaar opnieuw een boost krijgt, en daar is het ons vooral om te doen: het ambacht meer op de kaart zetten’, zegt Helma Elemans, manager Ledenzaken & Communicatie Beko.

3D Foodprinter laat toepassingen zien

Het Eindhovense bedrijf byFlow laat zien hoe met 3D-foodprinting verrassende producten kunnen worden gemaakt. De 3D foodprinter The Focus is te zien in de stand van Beko Techniek en op het podium van Chocolade Compleet, waar het apparaat met chocolade print.

Printerproducent byFlow demonstreert de mogelijkheden voor de bakkerij. De technologie van 3D-foodprinting wordt al geregeld toegepast in verschillende foodsectoren. Ook in de bakkerij, waar chocolatiers, patissiers en (banket)bakkers er gebruik van maken. Dat kan variëren van een eenvoudige steker tot chocolade, marsepein, fondant, koekdeeg of fruitpuree in driedimensionale vormen en texturen die voorheen niet mogelijk waren.
Beko  Techniek en byFlow zijn ervan overtuigd dat het in de bakkersbranche een mogelijkheid biedt tot onderscheid en klanten zal verrassen.

Foto's

Reageer op dit artikel