nieuws

Bakery Institute toont politiek mogelijkheden carrièreswitch

Nieuws 324

Bakery Institute toont politiek mogelijkheden carrièreswitch
Pieter Heerma (CDA) praat met cursisten over hun carrièreswitch. Foto: BI

Het Bakery Institute in Zaandam heeft onlangs Pieter Heerma van het CDA op bezoek gehad om te praten over carrièreswitchers. Aanleiding was Heerma’s voorstel en dat van VVD’er Bas van ’t Wout voor een ambachtsacademie om werkloze 50-plussers om te scholen. Onder meer tot (banket)bakker.

Het voorstel van VVD en CDA leidde eind vorig jaar tot de nodige commotie, ook in de brood- en banketsector. Maar de nieuwe directeur van het Bakery Institute, Tamara Hoogerwaard, vindt omscholing horen bij deze tijd. ‘Ik wil veel meer kijken naar carrièreswitchen in brede zin. De tijd dat je een beroep leerde en dat 40 jaar uitoefende, is voorbij. Ook jonge mensen kunnen van beroep wisselen. Het is veel breder dan alleen 50-plussers.’

Heerma stelde goede vragen en gaf ook tips om nieuwe contacten te leggen, vertelt zij uit. ‘We zijn vrijwel het enige instituut dat zich zo intensief richt op carrièreswitchers.’

Alle leeftijden

Het Bakery Institute (BI) leidt onder meer mensen die het roer willen omgooien op tot brood- of banketbakker. Dat gebeurt op alle leeftijden en vanuit allerlei beroepsgroepen. Het kan zijn dat mensen zijn uitgekeken op hun huidige werk of dat er sprake is van boventalligheid in het bedrijf waar zij werken – dan gaat het vaak om werknemers van boven de 40 jaar, die nog een heel leven en een hele carrière voor zich hebben. Ook mensen die al in de bakkerij werken, kunnen worden bijgeschoold bij het BI. ‘De ontwikkeling van medewerkers moet niet alleen gericht zijn op het nu, maar ook op het functioneren in de toekomst’, aldus Hoogerwaard.

Traditionele arbeidsrelaties herzien

De directeur beseft dat er voor werkgevers haken en ogen kunnen zitten aan het in dienst nemen van oudere werknemers, zoals Heerma en Van ’t Wout voorstellen, maar dat moet volgens haar niet het uitgangspunt zijn. Ze kijkt liever naar de mogelijkheden dan de onmogelijkheden en besprak die met Heerma. ‘Misschien moeten we de traditionele arbeidsrelaties eens anders bekijken bij de doelgroep van 50-plussers en denken aan een nieuwe constructie waarbij rekening wordt gehouden met fysieke gesteldheid, werkervaring en haalbare salarissen.’

Het gaat er volgens haar allereerst om dat mensen een vak te leren waarmee ze in de branche uit de voeten kunnen. ‘Er is nog altijd een tekort aan bakkers en aan bedrijfsopvolgers. Het is een uitdaging om geschikte mensen te vinden, het is een latente doelgroep. We zien ook bakkersbedrijven die een medewerker met potentie laten omscholen tot bakker en met hem of haar contractuele afspraken maken over de opvolging.’

Begeleiding nodig

Na de opleiding (omscholing) aan het Bakery Institute beschikken de bakkers over basisvaardigheden om aan de slag te gaan, waarbij begeleiding in het bedrijf essentieel blijft, ook voor deze doelgroep. ‘Maar dat geldt voor elke startende nieuwe medewerker’, zegt Hoogerwaard realistisch.

Reageer op dit artikel