nieuws

Studenten Zuidoost-Nederland klaar voor vakwedstrijden

Nieuws 82

Bijna 190 jonge brood- en banketbakkers van drie ROC’s in Zuidoost-Nederland maken zich op voor een belangrijke exercitie in hun nog prille loopbaan. Bij Gilde Opleidingen in Venlo strijden ze op woensdag 18 januari in 6 klassen om de regionale titel. De kampioenen gaan in april naar de landelijke mbo-finale in Wageningen.

Studenten Zuidoost-Nederland klaar voor vakwedstrijden
De poster die de studenten er mede toe heeft aangezet deel te nemen.

Voor de deelnemende bakkerijstudenten van het Arcus College, Gilde Opleidingen en het Summa College is deze jaarlijkse competitie van de Stichting Jeugdvakwedstrijden een belangrijke test in ambachtelijk vakmanschap en creativiteit. ‘Ze worden uitgedaagd om op basis van een bestaand recept en hun eigen ideeën het verschil te maken. Met een brood, gebakjes, desserttaartjes of bonbons. Het is een goede oefening om vaktechnisch beter te worden en kritisch te kijken naar hun product’, vertelt docent brood en banket Ellen Verber van Gilde Opleidingen.

De poster die de studenten er mede toe heeft aangezet deel te nemen.

Winnaars naar Wageningen

De producten die de mbo-studenten op school of in hun stagebedrijf gaan maken, worden woensdagmiddag tentoongesteld aan de Laaghuissingel in Venlo en door 14 juryleden beoordeeld. De 6 winnaars uit de regio Zuid-Oost, die om 19.30 uur bekend worden gemaakt, gaan door naar het landelijke kampioenschap op 4 april bij de Rijn IJssel Vakschool in Wageningen. ‘Een nog grotere test’, zo blikt Verber vooruit. ‘Zelfstandig werken en je creatieve kunsten vertonen in een omgeving die voor jou niet vertrouwd is: dat is een behoorlijke stap.’

Vaardigheden 21e eeuw

Ambachtelijk vakmanschap staat centraal bij de bakkerijopleidingen van Gilde Opleidingen. Verber: Van een bakker wordt meer gevraagd dan alleen het bakken van een brood. Zelfstandig werken. Kritisch kijken naar je product. Meedenken over de vernieuwing van het assortiment. Goed communiceren en samenwerken. We besteden veel aandacht aan vaardigheden die horen bij deze 21e eeuw. En dat doen we in een omgeving die zo realistisch mogelijk de praktijk nabootst.’

Fouten durven maken

De docente kijkt uit naar de regionale vakwedstrijd. ‘We ondersteunen de studenten en geven advies, maar het is hún wedstrijd. Het leidt tot de meest verrassende resultaten. Prachtige en originele producten en soms natuurlijk ook mislukkingen. Jongeren denken out-of-the-box. Ze doen het gewoon, durven fouten te maken en leren daar weer van. Dat maakt dit vak en deze wedstrijd zo mooi.’

Reageer op dit artikel